Svijet

Tri kruga barikada u Donjecku

904kum
O
ko glavne zgrade lokalne administracije u Donjecku zgrade su, kako prenosi dopisnica B92 iz tog grada, tri prstena barikada, od guma i žice. Pošto demonstranti ne odustaju od barikada, njima žene, stanovnice Donjecka, donose hranu. I za njih su, kao i za one koji protestuju, vlasti u Kijevu fašistička hunta i uzurpatori.

Tri kruga barikada u Donjecku
Portal AnalitikaIzvor

Ostatak Donjecka, grada koji ima skoro milion stanovnika, živi normalnim životom, ali to ne znači da nema mnogo onih koji podržavaju nezavisnost Donjecka. Naime, bar jedna trećina njih sigurno je za to da se taj grad pripoji Rusiji, i to su pokazale nedavne ankete. 

Takođe, pojačana je kontrola na graničnim prelazima između Rusije i Ukrjaine, sa koje je i danas vraćeno nekoliko ruskih novinara. 

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov zaprijetio je akcijom snaga bezbjednosti, ako se stanje u gradovima uz rusku granicu uskoro ne stabilizuje. Postoje dvije opcije: politička i pregovaračka, kao i sila. 

"Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rešenje. Manjini koja želi sukob ukrajinska vlada će odgovoriti silom", poručio je on.

U Lugansku je rano jutros više od 50 ljudi napustilo sjedište Državne bezbednosti u tom gradu, dok u Donjecku demonstranti i dalje drže pod kontrolom lokalne vladine institucije. 

"U suštini ovdje svi žele da se priključe Rusiji. Samo tako možemo da živimo u normalnoj zemlji, u našoj zemlji. Mi smo već generacijama Rusi", rekao je jedan demonstrant iz Donjecka. 

Sve i dalje pomno prate vlasti u Moskvi i Vašingtonu, pri čemu su Amerikanci u Crno more poslali još jedan razarač, navodno zbog ranije zakazanih vojnih vježbi s Bugarskom i Rumunijom. Ruske vlasti, istovremeno, kažu da na svojoj teritoriji u blizini granice s Ukrajinom neće vršiti nikakve neuobičajene ili neplanirane vojne akcije. 

Povodom ukrajinske krize, ponovo se oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel, uz ocenu da Rusija ne doprinosi smirivanju krize u Ukrajini.

Portal Analitika