Društvo

Šaranović i Koljenšić sjutra kod sudije za istragu

saranovicok
V
iši tužilac u Podgorici Željko Tomković donio je sinoć, nakon saslušanja, rješenje o zadržavanju Danilovgrađaninu Slobodanu Šaranoviću (75) i Nikšićaninu Ratku Koljenšiću (37) osumnjičenima za učešće u ubistvu Beograđanina Nikole Bojovića (39). Oni će sjutra biti privedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici Radomiru Ivanoviću koji će odlučiti o pritvoru.

Šaranović i Koljenšić sjutra kod sudije za istragu
Portal AnalitikaIzvor

Žalba Šaranovićevog i Koljenšićevog advokata Nikole Medojevića koju je jutros uložio na rješenje o zadržavanju svojih klijenata odbijena je kao neosnovana.

Šaranović i Koljenšić u ekstradicionom pritvoru bili su od 24. jula prošle godine do 27. marta kada su pušteni nakon što je Crna Gora odbila da ih izruči Srbiji po potjernicama koje su raspisane za njima zbog sumnej da su učestvovali u ubistvu Bojovića. Izručenje nije odobreno iz zakonskih razloga.

U Srbiji još nije ppodignuta optužnica protiv osumnjičenih za ovaj zločin, a cnogorsko tužilaštvo odlučilo je da ovdje otvori paralenu istragu na osnovu čega su naložili hapšenje Šaranovića i Koljenšića.

V. d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković kazao je danas novinarima da je osnov za otvaranje paralelne istrage pronađen u Krivičnom zakoniku.

- U konkretnoj situaciji mi imamo da već teče postupak u Srbiji i postupak u Crnoj Gori vodiće se na osnovu člana 138 u vezi člana 134 zakonika. To su te odredbe koje omogućuju vođenje paralelnog postupka za svoje državljane, jer smo na osnovu matrijala koje smo do sada prikupili došli do zaključka da je krivično djelo protiv dva lica izvršeno i na teritoriji Crne Gore i Srbije – kazao je on.

Vučković, zbog ograničenja istrage, nije rekao više detalja o istrazi koja se vodi u Crnoj Gori i najavio je da će to saopštiti Više državno tužilaštvo u Podgorici.

On je potvrdio da je istraga otvorena na osnovu dokaznog materijala koji je tokom ekstradicionog postupka iz Srbije dostavljen Crnoj Gori.

- Predmet je u početnoj fazi u kojoj ne bi bilo primjereno govoriti o budućim procjenama – kazao je Vučković.

Advokat Medojević, sa druge strane smatra, da je čitav postupak konfuzan.

- Neprihvatljivo je da se na osnovu spisa iz ekstradicije otvara istraga ovdje – kategoričan je on.

U žalbi koja je odbijena Medojević je, pored ostalog naveo, da je rješenje o zadražavanju Šaranovića i Koljenšića nezakonito jer se iz izreke ne može zaključiti šta se osumnjičenima stavlja na teret i zbog čega je rješenje o zadržavanju donijeto.

-  Izrekom je navedeno da postoje osnovi sumnje da je on počinio krivično djelo iz člana 144 KZ CG putem podstrekavanja, bez elementarnih podataka o kakvom navodnom krivičnom djelu se u konkretnom slučaju radi – piše u žalbi za Šaranovića, u koju je Portal Analitika imao uvid.

Ističe se i kako “osporeno rješenje ne sadrži nikakav osnov sumnje protiv zadržanog lica u ovom postupku već se konstatuje kako navodni osnov postoji u drugoj državi i u postupku koji se tamo vodi“.

- Drugim riječima, bez davanja ikakve sosptvene ocjene, postupajući tužilac se postavlja kao da mu je tužilac iz druge države naredbodavni organ, pa ako on smatra da negdje postoji osnov sumnje, onda domaći tužilac taj automatizam prihvata i za svog državljanina u Crnoj Gori. Takvim postupanjem, bez ikakvog uporišta u domaćim propisima, tužilac faktički priznaje da on ovaj postupak pokreće suprotno odredbama ZKP, odnosno pokreće postupak samo zato što se u drugoj državi vodi isti takav postupak. A takva okolnost ne može predstavljati zakonsko utemeljenje osporenog rješenja, već suprotno očigledan dokaz njegove nezakonitosti – napisao je Medojević u žalbi i naglasio da je „traženje i navodno nalaženje osnova sumnje u spisima ekstradicionog postupka na koje se osporeno rješenje poziva potpuno pravno bespredmetno“.

On ukazuje kako tokom ekstradicionog postupka nije bilo izvođenja dokaza, već se samo odlučivalo o postojanju pravnih pretpostavki za izručenje drugoj državi.

Više stručnjaka iz obalsti pravosuđa s kojima je Portal Analitika danas stupio u kontakt kazali su da se u praksi nijesu sreli sa sličnim slučajem, ali da to ne znači i da je otvaranje istrage na osnovu dokumenata iz ekstradicionog postupka nezakonito.

Šaranović se, kako saznaje Portal Analitika, sam prijavio danilovgradskoj policiji sinoć oko 19 sati, gdje mu je saopšteno da je tužilaštvo naložilo da bude uhapšen.

Nikola Bojović ubijen je iz zasjede 29. aprila prošle godine u centru Beograda.

Srpske vlasti Šaranovića terete da je iz osvete naručio i platio ubistvo mlađeg brata Luke Bojovića (42), koji slovi za vođu „zemunskog klana“. Prema njihovim tvrdnjama, on je navodno pokrenuo ličnu istragu i došao do informacija da je Luka Bojović naručio ubistvo njegovog brata Branislava (66), koji je ubijen u Beogradu u oktobru 2009. godine. Taj zločin vlasti u Srbiji nijesu rasvijetlile.

Koljenšić je osumnjičen da je bio pomagač u organizaciji zločina, odnosno da je Vranjancu Saši Cvetanoviću, koji se tereti da je plaćenik koji je ispalio smrtonosne hice u Bojovića, pomogao da ilegalnim putevima iz Crne Gore dođe u Beograd. Srspke vlasti ga terete da je u Beogradu zajedno sa Cvetanovićem nekoliko dana pratio Bojovića, prije nego su odlučili da ga ubiju.

Srpsko specijalno tužilaštvo za organizacuju ubistva sumnjiči i Beograđanina Miloša Delibašića (29). On je okrivljen da je našao plaćenika, odnosno Cvetanovića i doveo ga u Budvu kod Šaranovića s kojim se ovaj dogovorio da će ubiti Bojovića za iznos od 15.000 do 20.000 eura.

Za učešće u zločinu osumnjičen je i Beograđanin Miloš Vojinović (26). Upravo on je, navodno, srpskim  istražiteljima ispričao detalje zločina poslije čega su raspisane potjernice za osumnjičenima. Njemu se na teret stavlja da je u Beogradu bio logistika Šaranoviću i Cvetanoviću.

Svi osumnjičeni negiraju bilo kakvu povezanost sa zločinom i svi su, osim Vojinovića, ljetos pohapšeni u Crnoj Gori. Cvetanović i Delibašić izručeni su Srbiji, ali ne po potjernicama za ubistvo Bojovića već zbog drugih krivičnih djela.

 

Portal Analitika