Politika

VLAHOVIĆ: Potvrda da SAD podržavaju Crnu Goru na putu u NATO

0404vlahovic
R
azgovori premijera Mila Đukanovića sa potpredsjednikom SAD-a Džozefom Bajdenom, ali i sa ostalim američkim zvaničnicima, samo su potvrdili ono što je već bilo poznato- da SAD podržavaju Crnu Goru na putu ka NATO-u, ocjenjuje u razgovoru za Antenu M prvi šef diplomatije u nezavisnoj Crnoj Gori, bivši ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović.

VLAHOVIĆ: Potvrda da SAD podržavaju Crnu Goru na putu u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Podizanje nivoa podrške za ulazak u NATO i sređivanje stanja u bezbjednosnom sektoru označene su, kaže Vlahović kao ključne teme.

- Tačno je da su to bile dominantne teme razgovora predsjenika Vlade Đukanovića sa potpredsjednikom Bajdenom, ali i drugih komunikacija koje je Đukanović imao u Vašingtonu. I u onome što smo vidjeli, čitali, a i po onome što sam ja čuo, razgovori su bili dominantno, ili gotovo isključivo, posvećeni tom setu problema. Rekao bih da su poruke veoma potitivne za Crnu Goru u ovom trenutku – rekao je Vlahović Anteni M.

Nakon sastanka sa Đukanovićem, američki senator Džon MekKejn kazao je da na Kapitol Hilu praktično nema prepreka za ulazak Crne Gore u NATO. To je, smatra Vlahović, od svih izjava koje su se čule iz Vašingtona najjasnija, najdirektnija i izjava oslobođena diplomatskog opreza.

- Za nas je najznačajnije da i sa te adrese, koja je uvažena i uticajna ne samo u Senatu, već i u ukupnom političkom životu SAD-a, dolazi poruka da su SAD na toj poziciji - podržavaju Crnu Goru u kontekstu našeg članstva u Aijansi.  S druge strane, to je njegova otvorena, blaga ali ipak dovoljno jasna poruka koja govori da možda kod nekih evropskih partnera, u ovom kontekstu saveznika, ne postoji do kraja zaokruženo uvjerenje već postoje izvjesne rezerve i potreba da se još poradi na četiri glavna segmenta koji predstavljaju standard da bi jedna zemlja zavrijedila da bude članica NATO-a – ističe Vlahović.

Činjenice da je sastanak Đukanović – Bajden održan u kabinetu američkog potpredsjednika i da je zvanični prevodilac bio domaćinov čovjek diplomatske su finese ocjenjuje Vlahović koje mogu, a ne moraju da znače.

- Po mom skromnom viđenju, mislim da je to pozitivan detalj. Na slici iz kabineta Bajdena, sa sastanka, vidi se gospodin kojeg ja slučajno poznajem, koji je vrstan poznavalac svih varijanti naših jezika i veoma je precizan u tom smislu. Pretpostavljam da je američka strana tražila da taj prevodilac prevodi ono što govori potpredsjednik Bajden kako bi se u punoj mjeri stalo iza onoga što je poruka Amerike. Ponavljam, to su neke finese koje ne moraju previše da znače, ali mogu da budu pokazatelj da je SAD-u u ovom trenutku bilo veoma bitno da premijer Đukanović bude tamo – navodi Vlahović.

Posebno je interesantna činjenica da su Amerikanci zakazali posjetu uoči izbora, ocjnjuje Vlahović.

- U Crnoj Gori su u pripremi lokalni izbori u Podgorici, neko će reći da je to trećina Crne Gore, da su to kao mali parlamentarni izbori tako da je sigurno da imaju veliki značaj. Činjenica da je premijer, vođa vladajuće koalicije i najveće vladajuće stranke upravo sada u Vašingtonu pokazuju da je Vašington, naravno cijeneći cjelinu političke situacije i na unutrašnjem i na spoljnom planu, ipak se opredijelio da pozove i ugosti premijera Đukanovića, što samim tim znači da je akcenat i naglasak bio na temama koje se tiču naše evroatlanske agende, a ne nekih unutar-političkih pitanja. Mislim da je to jedan detalj koji ne treba prenebreći zato što on u ovom mozaiku sitnih, a bitnih detalja igra svoju ulogu – rekao je Vlahović.

Đukanović se sa Bajdenom prvi put sreo na prelazu 1996-97 u turbulentnim vremenima za Crnu Goru. Tada je, kaže Vlahović, Đukanović dobio podršku i podsticaj senatora Bajdena da Crna Gora krene svojim putem. Drugi je susret bio 2010. godine, a treći sastanak pokazatelj je da postoji kontinuitet u saradnji sjedinjenih država i Crne Gore kao i kontinuirana podrška koju naša zemlja dobija od SAD, zaključio je Vlahović.

Portal Analitika