Politika

DEDOVIĆ: Ohrabrujuće poruke iz Vašingtona

1112dedovic
I
zvršni direktor Alfa Centra Aleksandar Dedović ocijenio u izjavi za Portal Analitika da je premijer Milo Đukanović u Vašingtonu dobio ohrabrujuće poruke da bi samit NATO u Velsu mogao biti samit proširenja. Dedović smatra da Đukanovićeva posjeta Vašingtonu ima veliki značaj i da će imati uticaj na društveni, ekonomski i politički život u Crnoj Gori.

DEDOVIĆ: Ohrabrujuće poruke iz Vašingtona
Portal AnalitikaIzvor

- Ohrabrujuće poruke koje smo čuli danas iz Vašingtona ne smijemo nikako dočekati sa euforijom i osjećanjima uspješno obavljenog zadataka. Bez obzira na činjenicu da će samit u Velsu sasvim sigurno ozbiljno razmisliti o proširenju makar za jednu novu članicu – Crnu Goru moramo biti svjesni težine, obaveza i odgovornosti  i poslije upućivanja pozvnice, rekao je Dedović.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je sinoć u Vašingtonu da su očekivanja Crne Gore da dobije poziv za članstvo u NATO na samitu u Velsu vrlo realna, dok je potpredsjednik SAD Džozef Bajden kazao da je Crna Gora napravila izuzetan napredak i uspješno sprovodi reforme u procesu integracija

Dedović smata da je vrlo moguće da Crna Gora na samitu u Velsu dobije uslovnu pozivnicu odnosno da se Crnoj Gori pošalje pozivnica za NATO uz određene uslove koji se moraju ispuniti u određenom roku.

- To se prije svega odnosi na završetak započetih reformi u obavještajno –bezbjednosnom sektoru i stepena povećanja vladavine prava u Crnoj Gori. Samit u Velsu možemo čekati sa većim optimizmom jer je sasvim sigurno da je Crna Gora zavrijedila da bude članica Alijanse. Sad je ostalo samo tehničko pitanje kada će se i kako realizovati, zaključio je Dedović.

Portal Analitika