Zabava

Rečenica zbog koje je Čarli Čaplin morao da napusti SAD

0903caplin
U
novoj biografskoj knjizi o jednom od najpoznatijih glumaca i zabavljača u istoriji Čarlija Čaplina, autor Piter Ekrojd jedno je poglavlje posvetio razlozima zbog kojih je slavna filmska "skitnica" morala da napusti SAD.

Rečenica zbog koje je Čarli Čaplin morao da napusti SAD
Portal AnalitikaIzvor

Iako se tokom 40-ih godina prošlog vijeka Čaplin našao usred afere jer je otkrivena njegova veza sa tada maloljetnom kćerkom američkog pisca Judžina O'Nila, Unom, koja mu je kasnije postala supruga, ono što ga je doslovno protjeralo iz SAD-a bile su optužbe da je komunista, prenosi portal Jutarnji.hr.

Razlog zbog kojih je došlo do takvih optužbi su bile njegove riječi koje je izrekao prilikom večere u čast ruske umjetnosti u Njujorku.

"Ruske čistke su bile predivna stvar", navodno je izgovorio Čaplin pred gostima. "Jedini ljudi koji napadaju komuniste i koji ih koriste kao predmet straha su nacistički agenti u ovoj zemlji," dodao tada je slavni komičar.

Glumac se brzo nakon toga našao pod udarom, uprkos tome što je oduvijek tvrdio kako nije komunista. U to vrijeme je njegov film "Gospodin Verdu" doživio neuspjeh, tako da je Čaplin prvi put izgubio novac na filmu.

Tokom 1947. godine, jedan je kongresmen zahtijevao njegovu deportaciju jer je "ugrožavao moral Amerikanaca". Ubrzo nakon toga našao se pod istragom zloglasnog Odbora za protivameričke aktivnosti. Zbog toga je puno trpio jer su ga se i mnogi poznanici bojali posjetiti. Tokom proslave Nove godine jedan ga je gost čak udario u lice. Posle svega toga, slavni komičar i njegova porodica više se nisu osjećali prijatno i 1952. godine odlučili su da odu u London na premijeru filma "Svijetla pozornice".

Tokom puta brodom "Queen Elizabeth" saznao je kako mu je zabranjen povratak u SAD iako nikada nije ispitan o svojim političkim sklonostima i moralu.

Prva reakcija na tu vijest je bio prkos, ali je glumac kasnije popustio jer ga je bilo strah da će mu SAD oduzeti svu imovinu. To mu je bilo zastrašujuće jer se cijelog života bojao povratka u siromaštvo u kojem je živio u detinjstvu. Kada je napokon stigao u London dočekan je ovacijama.

Kako bi spasao imovinu, suprugu Unu je poslao u Holivud gdje je ona uspjela da dođe do njihovog imetka, a novac - četiri miliona dolara - je uplatila na račune u inostranstvu. Kada se vratila, odlučili su da se presele u Švajcarsku gdje je živio do smrti 25. decembra 1977.

Izvor: jutarnji.hr; foto: wannabemagazine.com

Portal Analitika