Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Region

Politička i medijska upotreba

saricpocetna
Može li veliki sudski proces u Beogradu zapečatiti političku karijeru nekih socijalista i demokrata ili će se sve pretvoriti u rijaliti šou koji će voditi tabloidi, a smjernice davati izvori bliski istrazi. Ipak, ovaj proces je ozbiljan test za otvaranje poglavlja 24 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom i pokazaće u kakvom je stanju i kojim kapacitetima raspolaže srpsko pravosuđe

Politička i medijska upotreba
Portal AnalitikaIzvor

 

(Iz Beograda za Portal Analitika)

Još uvek nismo čuli ništa konkretno o vezama političara i optuženog Darka Šarića, a nagađanja da će pasti prvi čovek socijalista Ivica Dačić i sa sobom povući neke od demokrata Borisa Tadića za sada se nisu obistinila i za sada liče samo na maliciozne najave jer obe partije ozbiljno pregovaraju da uđu u kabinet izbornog pobednika Aleksandra Vučića.

Pitanje da li je u ovom procesu pravo odvojeno od politike i da li se završetkom izbora završila ili je tek počela politička upotreba svega što je vezano za Šarića jednako je intrigantno kao i sadašnje stanje njegove imovine koje je potkrepio sudskom izjavom.

"Ne izdržava me više država…, prodao sam i jednu firmu za 29 miliona. Nešto sam i sakrio, da mi ne uzmu sve ovi drugovi iz Centralnog komiteta".

Političke poruke: Govori li Šarićeva relaksiranost nešto novo o uslovima njegove (bez)uslovne predaje ili je sve to zapravo njegov marketinški trik?

saricalpopovic"Tek je počela njegova politička upotreba", procenjuje Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative iz Novog Sada za Portal Analitika.

Napominjući da će se tek narednih meseci utvrditi ko je sve i na koji način bio umešan u Šarićeve trgovine i pranje novca - jer je najveći deo imovine stekao kupovinom firmi i zemljišta u Vojvodini - Popov izražava nadu da će se u celom procesu otkriti i posrednici i politički činioci koji su mu takve trgovine omogućili. Ili to nisu sprečili - a mogli su.


Na pitanje zašto je ceo slučaj okončan posle izbora Popov ne isključuje mogućnost da je njegovim hapšenjem zapravo poslana poruka Vučićevim političkim protivnicima i podseća da su tabloidi nekoliko puta Šarića dovodili u vezu sa odlazećim premijerom Ivicom Dačićem. Doduše, ne direktno već preko Dačićevih saradnika, poput savjetnika Lazarevića.

"Očigledno je da su oni Šarića imali u šakama još mnogo ranije, pre izbora, samo je bilo pitanje kada će to hapšenje i zvanično desiti. Sada ima dosta onih koji mirno ne saricdacic
spavaju jer ne znaju šta će Šarić reći na sudu, ali pitanje je šta će se na kraju dogoditi. Ovde se mnoge stvari odvijaju po principu – može da bude, ali nemora da znači", naveo je Popov, ne isključujući mogućnost da zbog "političkih igara neke stvari mogu i da se zataškaju".

Ipak, Popov izbegava prognoze uz obrazloženje da će se tek na sudu videti da li sa Šarićem postoji neka nagodba ili ne.

saricjanjicMedijske i druge (zlo)upotrebe: Pažnju na političku i medijsku upotrebu celog slučaja skrenuo je analitičar Dušan Janjić ocenjujući da je ipak, ceo slučaj sada pravno i politčki razdvojen.

U razgovoru za Portal Analitika on kaže da je cela akcija rezultat međunarodnog krivičnog gonjenja pa će zbog toga i za praćenje suđenja vladati međunarodno interesovanje sa sudskog, tužilačkog, kriminalističkog i obaveštajnog stanovišta.

"Ovo je za Srbiju ozbiljan test za otvaranje poglavlja 24 i pitanja ima li ona sposobnost da sudi. Njih ne interesuje koliku će kaznu dobiti Šarić, jer kokain se mnogo više pere u Italiji nego u Srbiji. Politika je već ugrađena u ovaj slučaj u smislu njene zloupotrebe. Ranije smo slušali da se glavna Šarićeva baza nalazi u Pljevljima i da je njegovi glavni mentor Milo Đukanović. Sada toga više nema u optužnici, a vlada Borisa Tadića je svoj odnos prema Crnoj Gori gradila zloupotrebom slučaja Šarić", naveo je Janjić, precizirajući da je takav stav prema Crnoj Gori nastao još u vreme vlade Vojislava Koštunice, u vreme crnogorskog referenduma, a zaoštrio se proglašenjem nezavisnosti.

saricmunicipijum
"Sve to vreme Šarić je bio neki mio čovek, a uporedo je išla priča da Crna Gora truje Srbiju preko svojih kriminalaca. Ispostaviće se da su ti kriminalci državljani Srbije", podseća Janjić.

Sa druge strane, biće veoma značajno da li će proces protiv Darka Šarića obuhvatiti samo period od 2010. do 2011. godine za pranje novca i šverc kokaina, pa neće biti procesuiran za novac kojim je izgrađeno naselje "Belvil" za Univerzijadu koja je bila 2009. godine a u čijim radovima je učestvovao i Miroslav Mišković. U tom slučaju neće biti ni procesuirani oni koji su vladali do 2010. godine, što deo Demokratske stranke odvaja od slučaja Šarić i oslobađa odgovornosti isto kao i SPS, ali ne donosi odgovore kojim novcem su kupovana zemlja i preduzeća u Vojvodini.

saricbelvil
Od toga, zavisiće i povezivanje Darka Šarića sa krugovima u Crnoj Gori. No, kao i u Srbiji, tako će i u Crnoj Gori, fokus biti na nelegalnim poslovima a ne legalnom biznisu brojnih kompanija, direktno ili indirektno povezanih sa srpskim državljaninom rodom iz Pljevalja. Hoće li se, dakle, klupko odmotati do kraja?

"Ova optužnica je samo isečak iz vremena i obima posla i dela šverca narkotika. To svakako nije celokupna Šarićeva aktivnost. Da li će Šarić biti procesuiran i za druge stvari to mi sada ne znamo. Postoji mogućnost da on bude procesuiran dalje, ali ne u Srbiji", naveo je Janjić.

Vruć krompir: Ako se to ne dogodi, onda se prema rečima Janjića, radi o dilu između Šarića i onih koji su ga uhapsili. U svakom slučaju srpska i crnogorska strana su bile isključene iz tog hapšenja, iako su učestvovale u lociranju i čitavoj logistici potrage za najtraženijim bjeguncem Balkana.

Sa međunarodnog aspekta Janjić navodi da je počela velika tuča za Balkan između zapada i Rusije.

sarictekst
"Ako Šarić ima veze sa ruskom ili italijanskom mafijom siguran sam da će to biti pridodato optužnici, jer on sada odgovara samo za pranje 22 miliona evra, jednu isporuku narkotika i bežanje od pravde. To je vrlo uzak period vremena i važno je kako će istraga ići dalje i da li će se preko svedoka širiti i vremenski period Šarićevih poslova", smatra Janjić.

Upravo zbog sadašnje optužnice Šarićevi advokati su izgleda naumili da proces oduglovače na četiri ili pet godina koje bi njihov klijent proveo u zatvoru dok se proces ne okonča, a baš toliko godina kazne bi mogao dobiti za dela koja se sada tereti. Otuda valjda dolazi i onolika Šarićeva relaksiranost ne samo u sudnici nego i tokom predaje.

saricvucucdacic
O tome zašto se Šarić predao posle izbora odluku su doneli oni koji su sa njim pregovarali i procenili da je to najbolji momenat za predaju, medjutim, procenu da li ceo njegov slučaj može uticati na formiranje nove Vlade Srbije doneće budući premijer Aleksandar Vučić.

Prema mišljenju naših sagovornika slučaj Šarić nije za Srbiju nikakva nagrada već -velika odgovornost.

"Ovo je vruć krompir koji je stavljen u ruke Vučiću,  sadašnjim tužiocima i taj slučaj je velika obaveza. Tužba protiv Šarića mora da se produbi i proširi, ako se to ne uradi probleme će imati onaj ko je to sprečio", zaključio je Janjić.

U svakom slučaju za novu vladu nastupa teška situacija jer će se na ovom slučaju dokazati da li je uvedena vladavina prava, sposobnost da se ovlada tokovima pranja novca. Sve to će biti i politički test za vladim ugled i poverenje koje su građani ukazali SNS-u.

Ako ovaj slučaj pokaže da je vladavina prava zaista prevagnula u odnosu na sve dosadašnje političke dogovore onda oni koji u vladu sada žele da udju poput socijlaista i Tadićevih demokrata mogu iz nje i izaći ako se dokaže da su imali bilo kakve veze sa Šarićevim biznisom. Te veze su do sada dokazivali samo tabloidi.

Violeta CVEJIĆ

Portal Analitika