Politika

MVPEI: Lukšić prihvata kontrolno saslušanje, tajnih dogovora sa Hrvatskom nema

 

luksic
M
inistar vanjskih poslova Igor Lukšić odazvaće se pozivu skupštinskog Odbora za međunarodne odnose za kontrolno saslušanje, u skladu sa procedurom i ukoliko svrha nije ubiranje predizbornih poena i zloupotreba ove važne teme, rečeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, saopšteno je Portalu Analitika.

MVPEI: Lukšić prihvata kontrolno saslušanje, tajnih dogovora sa Hrvatskom nema
Portal AnalitikaIzvor

Predlog za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija podnijeli su članovi Odbora za Međunarodne odnose Koča Pavlović, Milan Knežević, Goran Danilović, Dritan Abazović i Danko Šarančić zbog navodnih tajnih pregovora sa rukovodstvom Hrvatske o ustupanju na koncesiona istraživanja nafte i gasa u reonu Prevlake.

U MVPEI-u tvrde da ne postoje tajni niti bilo kakvi protivpravni dogovori sa rukovodstvom Hrvatske ili bilo kojom trećom stranom o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u reonu Prevlake teda se sva komunikacija vezana za pitanje Prevlake odvija  u skladu sa pregovaračkom platformom koju je usvojila Komisija za razgraničenje između Crne Gore i Republike Hrvatske.

„Potpredsjednik Lukšić će se odazvati pozivu Odbora za međunarodne odnose u skladu sa procedurom i ukoliko svrha nije ubiranje predizbornih poena i zloupotreba ove važne teme.

Podsjećamo da je upravo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo prigovor na nedavno objavljene hrvatske zemljopisne mape predstavljene u Zagrebu uz koncesionu dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu, koje su ponuđene potencijalnim koncesionarima.

Crna Gora je na taj način ukazala na Protokol o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obavezuje dvije susjedne države da se uzdržavaju od postupaka kojima bi mogli biti shvaćeni kao prejudiciiranje rješenje međusobne granice na moru i na kopnu, te podsjetila da Protokol, utvrđen uz visoko posredovanje i garancije Ujedinjenih nacija, važi do definitivnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Republike Hrvatske.

Crna Gora je čvrsto opredijeljena da nastavi dijalog sa Republikom Hrvatskom o ovom pitanju, njeguje i unapređuje prijateljske odnose sa susjedima, a sva međudržavna pitanja rješava u duhu otvorene saradnje i  dobrosusjedskih odnosa“, navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika