Svijet

Ostavka zbog poređenja s nacistima

0804melcner
P
oslanik EP i vodeći kandidat austrijske esktremne desničarske Slobodarske stranke Andreas Melcer podnio je ostavku zbog rasističkih komentara.

Ostavka zbog poređenja s nacistima
Portal AnalitikaIzvor

Melcer je pokrenuo lavinu kritika kada je njemački list "Zidojče cajtung" objavio da je on na jednoj manifestaciji u februaru rekao da EU prijeti opasnost da postane "konglomerat crnčuga gdje je sve u haosu".

On je danas najavio ostavku, ali nije odstupio od svojih stavova, rekavši da nije učinio "ništa nečasno", već je samo "iznio nekonformističko mišljenje na politički nekorektan način".

Melcer je za austrijsku novinsku agenciju APA danas izjavio da odluku da podnese ostavku nije donio zbog "politički korektnih" medija niti "lažnog gnijeva političkog establišmenta".

"Na ovaj potez me natjerao očigledni manjak povjerenja u moju stranku", dodao je on, prenio je AFP.

Euroskeptična i antiimigraciona Slobodarska stranka je treća po veličini u austrijskom parlamentu, a rezultati anketa pokazuju da će biti i treća na evropskim izborima 25. maja, na kojima će, prema očekivanjima, osvojiti oko 20 odsto glasova.

"Zidojče cajtug" piše da je Melcer, takođe, rekao da je EU diktatura i da je u poređenju sa njom "Treći Rajh vjerovatno bio bezobličan i liberalan" zato što je Hitlerov režim imao manje "pravila i propisa".

On je kazao i da su Njemci i Austrijanci "jedini koji dolaze na sastanke na vrijeme" i počinju da rade u devet sati.

Melcer je kasnije u jednom saopštenju naveo da nije htio da "učini trivilajnim" zločinački Treći Rajh, već da je samo htio da dočara "apsurdnu opsjednutost EU propisima na dramatičan način".

Predsjednik Austrije Hajnc Fišer pozvao je Melcera da podnese ostavku, a isto su učinile dvije partije u austrijskoj centrističkoj koaliciji.

Izvor i foto: b92.net

 

Portal Analitika