Svijet

Brisel pokrenuo kampanju „Zdrava radna mjesta i upravljanje stresom“

0804euoshalogook
E
vropska agencija za zaštitu i zdravlje na radu (EU-OSHA) je juče u Briselu pokrenula dvogodišnju evropsku kampanju: " Zdrava radna mjesta i upravljanje stresom ".

Brisel pokrenuo kampanju „Zdrava radna mjesta i upravljanje stresom“
Portal AnalitikaIzvor

Raširenost stresa povezanog sa radom u Evropi je zapanjujuća. Najnovije panevropsko istraživanje agencije EU-OSHA otkrilo je da 51 odsto zaposlenih smatra da je stres povezan sa radom uobičajen na njihovom poslu, a svaki četvrti zaposleni vjeruje da se stresu ne pristupa na odgovarajući način u njihovoj organizaciji. Poslodavci i radnici, međutim, mogu uspješno da kontrolišu i spriječe stres povezan sa radom i psihosocijalne rizike. Kampanja za zdrava radna mjesta ima za cilj da preduzećima pomogne da to i postignu.

Zvanični početak kampanje okupio je komesara EU za zapošljavanje, socijana pitanja i inkluziju, Lasla Andora (László Andor), pomoćnika ministra rada, socijalne zaštite i staranja Grčke, Vasilisa Kegkerogloua, koji je predstavljao grčko predsjedavanje Savjetom EU, te direktoricu EU-OSHA Dr Kristu Sedlaček (Christa Sedlatschek). Njih troje su pozvali evropska preduzeća (i javna i privatna) da prepoznaju potrebu za suzbijanjem stresa povezanog sa radom. Na taj način će zaštiti zdravlje svojih zaposlenih kao i produktivnost svojih organizacija.

"Upravljanje stresom povezanim sa radom je jedan od kamena temeljaca u nastojanjima da se obezbijedi zdravlje, zaštita i dobrobit evropskih zaposlenih. Preduzeća sebi više ne mogu da priušte da ignorišu stres povezan sa radom, jer dovodi do češćeg odsustvovanja sa posla i smanjenja produktivnosti. Predstojeći Strateški okvir EU za zaštitu i zdravlje na radu 2014-20 će naglasiti da je bolja zaštita mentalnog zdravlja zaposlenih ključni faktor u sprječavanju oboljenja povezanih sa radom. Okvir će predložiti širok opseg aktivnosti, kao što je razmjena dobre prakse u cilju promovisanja mentalnog zdravlja na radu. Pozitivno radno okruženje nije bitno samo da bi se omogućilo da zaposleni duže rade, već je važno i da bi se obezbijedilo da radnici još uvijek budu dobrog zdravlja kada se penzionišu. Uvjeren sam da će nova kampanja EU-OSHA o stresu i psihosocijalnim rizicima na radu u velikoj mjeri doprinijeti ostvarenju ovog cilja", izjavio je Komesar Andor.

Kegkeroglou je naveo da kampanja Zdrava radna mjesta i upravljanje stresom 2014–15 predstavlja odličnu priliku da se promoviše potreba da evropska preduzeća djelotvorno suzbiju psihosicijalne rizike i stres povezan sa radom, te da kampanja nudi neophodnu podršku i smjernice za poslodavce, rukovodioce, zaposlene i njihove predstavnike.

Dr Sedlaček je govorila o ciljevima kampanje, ističući da  uprkos sve većem prisustvu i troškovima koje uzrokuje, stres na radu i dalje predstavjla osjetljivu temu oko koje postoji dosta nerazumijevanja.

Istraživanje ESENER koje je sprovela EU-OSHA utvrdilo je da preko 40 odsto poslodavaca smatra da je psihosocijalnim rizicima teže upravljati nego "tradicionalnim" rizicima u pogledu zaštite i zdravlja na radu.

-Ovom kampanjom želimo da podignemo svijest o ovom problemu i pružimo podršku za upravljanje psihosocijalnim rizicima. Stres povezan sa radom je organizaciono pitanje i tako ga  treba riješavati, na način što će poslodavci i radnici raditi zajedno", ističu iz agencije.

Kampanja za zdrava radna mjesta teži da pokaže kako se psihosocijalni rizici mogu riješavati na isti sistematičan način kao i bilo koji drugi rizik povezan sa zaštitom i zdravljem na radu. Njen cilj je da promoviše upotrebu jednostavnih instrumenata koji organizacijama mogu da pomognu da djelotvorno upravljaju ovim rizicima i ukaže na pozitivne efekte takvog postupanja.

Kampanja poziva sve organizacije i pojedince na lokalnom, državnom i evropskom nivou da učestvuju. Na nivou država kampanju će koordinisati nacionalni koordinatori agencije EU-OSHA iz više od 30 evropskih država, a podržaće je zvanični partneri kampanje – panevropske i multinacionalne organizacije, kao i medijski partneri kampanje. Kampanju za zdrava radna mjesta takođe podržavaju predsjedništva Savjeta EU, Evropski parlament, Evropska komisija i evropski socijalni partneri.

"Zdrava radna mjesta i upravljanje stresom" će trajati dvije godine i u nju će se uključiti na stotine organizacija iz cijele Evrope, uz organizaciju niza različitih aktivnosti, kao što su usavršavanja, konferencije i radionce, poster, film i takmičenja u fotografiji,  kvizovi, mogućnosti davanja prijedloga, reklamne kampanje i konferencije za medije. Ključna aktivnost u kalendaru kampanje je Evropska nagrada dobre prakse, koja će započeti 15. aprila. Sve evropske organizacije koje uspješno sprovode mjere na smanjenju i eliminaciji stresa su pozvane da dostave prijave.

Portal Analitika