Košarka

Marčulionis, Morning u Kući slavnih

Morningg2
L
egendarni Litvanac Šarunac Marčulionis, potom Alonzo Morning i Dejvid Šter, imenovani su između ostalih u Dvoranu slavnih NBA.

Marčulionis, Morning u Kući slavnih
Portal AnalitikaIzvor

U Springfilds su u klasi 2014. ušli još Mič Ričmond, Nolan Ričardson, Net Klifton, Geri Vilijams, Bob Leonard, Gaj Rodžers, Džudi Marteli te ženski tim univerziteta Imakulata.

Potrebnih 18 glasova komiteta Kuće slavnih nijesu dobili Tim Hardavej, Kevin Džonson i Spenser Hejdvud. Našem podneblju najatraktivnija imena iz ove klase su svakako Marčuljonis i Morning:

Reimondas Šarunas Marčuljonis je jedan od najboljih litvanskih, sovjetskih i evropskih košarkaša svih vremena. Igrao je na poziciji plejmejkera, a nakon osam godina u Lijetuvos Ritasu (tada se klub iz Viljnusa zvao Statiba), igrao je samo u NBA za Golden Stejt, Sijetl, Sakramento i Denver đe je završio karijeru 1997. godine.

Četiri puta je bio sportista godine u Litvaniji, najbolji košarkaš Evrope 1988, izabran je i među 50 najboljih evropskih igrača, a 1995. je bio najkorisniji igrač Eurobasketa na kojem je Litvanija izgubila u finalu od SR Jugoslavije. Sa Litvanijom je osvojio i dvije bronze na Olimpijskim igrama, dok je sa Sovjetskim savezom trijumfovao na Igrama u Seulu. Danas je uspješan biznismen.

Alonzo Morning je bivši centar Šarlota, Majamija i Nju Džersija. Ovo mu je prva kandidatura. Tokom 15 sezona bio je jedan od najdominantnijih centara NBA lige sa prosjekom od najmanje 19 poena i 9,5 skokova tokom svake sezone, od ruki do posljednje. Sedam puta je bio Ol-star, dva puta defanzivni igrač godine, a 2006. je osvojio i titulu.

Portal Analitika