Politika

Lekić: Vujanović je formalni i lažni predsjednik

08lekicdfok
L
ider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić rekao je da godina dana od predsjedničkih izbora nije veseo jubilej za Crnu Goru jer su 7. aprila 2013. godine na izborima pokradeni crnogorski građani koji većinski nijesu glasali za tadašnjeg i sadašnjeg potpredsjednika DPS-a Filipa Vujanovića.

Lekić: Vujanović je formalni i lažni predsjednik
Portal AnalitikaIzvor

Lekić je za Dan rekao da su funkcioneri SDP-a, inače koalicioni partneri DPS-a, stranke Filipa Vujanovića, javno svjedočili da su predsjednički izbori pokradeni, „a u pojedinim sredinama i drastično”.

„Čak je i takozvano proglašenje predsjednika u parlamentu bilo nezakonito jer parlament na toj radnoj sjednici nije imao kvorum. Većina poslanika, u znak protesta, jednostavno nije došla na taj tužan skup na Cetinju. Nešto kasnije, preciznije 31. maja, u crnogorskom parlamentu je većina poslanika glasala da su predsjednički izbori 7. aprila 2013. godine bili pokradeni“, podsjetio je Lekić.

Na izborima za predsjednika države, kandidati su bili Lekić i Vujanović. Državna izborna komisija (DIK) proglasila je pobjedu Vujanovića, što je DF osporio i objavio niz dokaza o izbornoj krađi.

Po Lekićevoj ocjeni, sve te činjenice, koje niko ne spori, govore o višestrukoj prevari na štetu građana na predsjedničkim izborima. Crna Gora se, kako je dodao, tada uveliko uvukla u izborno blato.

„Kasnije su išli nastavci, pa se svim tim, svom tom brukom, sada već pod imenom „Snimak”, bavi Evropska unija, kao i drugi međunarodni faktori. Ali, i sa stanovišta funkcionisanja političkog sistema građani su veliki gubitnici jer je današnji formalni i lažni predsjednik direktna negacija inetitucije predsjednika države u smislu njegove nezavisne uloge. Umjesto predsjednika koji bi bio inetitucionalni balans u podjeli vlasti, koja bi se međusobno kontrolisala, što je osnovno pravilo u demokratskim društvima, Crna Gora je tragikomično dobila nepostojećeg predsjednika“, naglasio je Lekić.

On ističe da nedavna Vujanovićeva izjava da misli isto što i Vlada dovoljno govori o srozavanju njega lično i funkcije koju nezakonito pokriva. Prema Lekićevim riječima, kada imamo u vidu da pored nepostojećeg predsjednika imamo gotovo nepostojećeg tužioca i djelove pravosuđa, da je parlament nakon manifestovanja povremene autonomnosti viđen kao skupštinska diktatura, onda ostaje samo predsjednik Vlade i šef režima, koga institucionalno niko ne uznemirava, pa ni onda kada je duboko zavaljen u afere korupcionaškog karaktera.

Portal Analitika