Svijet

Lavrov: Kijev da ne koristi silu

3003Lavrov
L
avrov je ukrajinskom šefu diplomatije Andriju Deščicji rekao da Kijev ne treba da upotrebljava silu protiv proruskih demonstranata na jugoistoku zemlje, prenijele su svjetske agencije.

Lavrov: Kijev da ne koristi silu
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije se ističe da je ruski šef diplomatije Lavrov naglasio potrebu poštovanja želja stanovnika tog dijela Ukrajine i neprihvatljivost upotrebe sile kao odgovora na legalne zahtjeve demonstranata da se zaštite njihov jezik, kultura i društveno-ekonomska prava, prenosi Rojters.

Lavrov je ponovio ruske stavove o tome kako da se riješi politička kriza u Ukrajini, pozivajući privremene vlasti da preduzmu hitne mjere za organizovanje nacionalnog dijaloga sa svim političkim snagama i regionima i sprovedu suštinske ustavne reforme.

On je izrazio spremnost Rusije da podrži taj proces zajedno sa SAD i EU.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za "orkestriranje separatističkog haosa" u istočnoj Ukrajini, gdje su proruski demonstranti zauzeli zgrade državne administracije u Harkovu, Donjecku i Lugansku.

Državni sekretar SAD Džon Keri predložio je Lavrovu održavanje pregovora Rusije, Ukrajine, SAD i EU u toku narednih 10 dana o rješavanju ukrajinske krize.

Portal Analitika