Društvo

BIJELO POLJE: Najveći problemi Roma siromaštvo i izolacija

romi_dobili_poklone
S
iromaštvo i neintegrisanost u društvo najveći su problemi sa kojima se suočavaju Romi, saopšteno je danas tokom Konferencije posvećene Romima, a koju su organizovali Ministarstvo za ljudska i manjiska prava i opština Bijelo Polje.

BIJELO POLJE: Najveći problemi Roma siromaštvo i izolacija
Portal AnalitikaIzvor

U susret Međunarodnom danu Roma u Bijelom Polju organizovane su prigodne manifestacije. Tom prilikom je ocijenjeno da je napravljen napredak kada je u pitanju položaj pripadnika te zajednice, ali da to nije dovoljno.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović poručio je tokom razgovora sa predstavnicima Romske nacionalne zajednice da je zaštita nacionalnih manjina u Crnoj Gori zagarantovana Ustavom te da pored toga država nastoji da Romima pruži posebnu zaštitu.

„Ipak, za razliku od drugih manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica, koji su uključeni u savremene tokove crnogorskog društva, Romi su najugroženija i najmarginalizovanija manjinska nacionalna zajednica u Crnoj Gori. Niska ekonomska moć, nizak stepen obrazovanja, veoma mali broj zaposlenih, neadekvatni stambeni uslovi, socijalna neprihvaćenost sa reslovima etničkih stereotipa i predrasuda, specifičan način življenja i druge karakteristike, samo su neki od uzroka njihovog teškog položaja u društvu“,kazao je Numanović.

On je istakao da sistemski odgovor Vlade Crne Gore na ove i druge probleme sa kojima se suočavaju romska populacija i počeo još poslije regionalne konferencije „Romi u proširenoj Evropi“, nakon čega je i Crna Gora prihvatila projekat „Dekada romske inkluzije 2005-2015“.

romiBP1

"Vlada je u januaru 2005. usvojila svoj Akcioni plan za implementaciju Dekade, sa težnjom da projektima iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i zdrastvene zaštite prekine začarani krug siromaštva i isključenosti Roma iz društvenog života Crne Gore. Vlada je krajem 2007. usvojila Strategiju za zapošljavanje položaja RAE populacije u Crnoj Gori 2008-2012", saopštio je ministar.

Predsjednik Optšine Bijelo Polje Aleksandar Žurić ocijenio je da je ta Opština prepoznata kao sredina gdje se prožimaju, poštuju i veoma uvažavaju različitosti.

U tom kontekstu, kako je kazao, i lokalna uprava preduzima niz mjera i aktivnosti na donošenju lokalnih akcionih planova i njihovoj implementaciji, kako bi zaštitili najranjivije grupe i dodatno senzibilisala javnost u borbi protiv svih vrsta diskriminacije.

"Strateški cilj Lokalnog plana akcije za integraciju Roma u Bijelom Polju 2013-2017 koji je usvojila Skupština, jeste poboljšanje i unapređenje položaja Roma, što treba da dovede do smanjenja razlika koje postoje između njihovog položaja i položaja ostalog stanovništva“, kazao je Žurić, ističući da i pored toga, položaj Roma na lokalnom nivou i dalje karakterišu velika stopa nezaposlenosti, niska obrazovna postignuća, slabo imovinsko stanje,koje se odražava na kvalitet života i zdrastveno stanje Roma, prisustvo stereotipa, društvena izolovanost i marginalizacija, nedovoljno učešće u socijalnom i kulturnom životu zajednice kao i nedovoljna saradnja unutar same romske zajednice, nepoznavanje nadležnosti lokalne samouprave i načina učešća u vršenju lokalnih politika.

Žurić je najavio da će mnogi od ovih nedostataka biti otklonjeni kroz Lokalni akcioni plan za integraciju Roma za period 2013-2017.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova je istkla da je Misija OEBS-a sobzirom na težak položaj i uslove u kojima žive Romi i Egipćani, preduzela niz koraka i aktivnosti kako bi tu situaciju donekle poboljšala. U prilog Nacionalnoj strategiji za poboljšanje statusa Roma u Crnoj Gori, Misija pruža podršku ovoj populaciji u pribavljanju dokumentacije iz njihove zemalje porijekla, kao i u djelu olakšavanja pristupa javnim službama.

Radio Crne Gore; InfobiroCG



Portal Analitika