Politika

Đukanović doputovao u SAD

milooooSAD
C
rnogorski premijer Milo Đukanović doputovao je u zvaničnu posjetu Sjedinjenim Državama, tokom koje se će sastati sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, javlja Glas Amerike.

Đukanović doputovao u SAD
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Glas Amerike, sastanak Bajdena sa crnogorskim premijerom planiran je za sjutra u 4 sata poslijepodne, po lokalnom vremenu, odnosno 10 sati uveče po crnogorskom.

Očekuje se da će glavna tema susreta biti ostvareni napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, koji će se procjenjivati na ministarskom zasijedanju NATO-a u junu, odnosno dobijanje američke podrške za aspiracije Crne Gore u pogledu septembarskog samita Alijanse u Velsu.

U okviru te teme, svakako će biti riječi o reformama koje su crnogorske vlasti do sada preduzele i izazovima koji joj predstoje.

Podsjećamo da je sastanak Bajdena i Đukanovića prvobitno bio zakazan za 19. mart, ali je odgođen zbog hitne posjete potpredsjednika SAD Poljskoj i Litvaniji, u svijetlu krize u Ukrajini.

Crnogorski premijer se sa visokim američkim zvaničnikom posljednji put sastao 20. januara 2010., kao i sa tadašnjom državnom sekretarkom Hilari Klinton. I Bajden i Klinton su tada potvrdili podršku SAD aspiracijama Crne Gore da se priključi NATO-u i Evropskoj uniji, kao i njenim naporima da sprovede neophodne reforme u tom pogledu.

Planirano je da premijer večeras razgovara sa zamjenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom, dok ga sjutra očekuju razgovori na Kapitol Hilu, između ostalih sa senatorima Džonom Mekejnom, Benom Kardinom, Kristoferom Marfijem, te predstavnicima crnogorskog kokusa.

Kako je Glasu Amerike saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, ova posjeta će biti prilika da se razgovara i o poboljšanju ekonomske i trgovinske saradnje SAD i Crne Gore, ali i o ukupnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, te trenutno najvećim globalnim izazovima.

Portal Analitika