Politika

Eksperti EK ocjenjuju poštovanje temeljnih prava u Crnoj Gori

0704ekspertiii
U
cilju ispunjavanja mjera iz akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje, Crna Gora je usvojila set važnih zakonskih i strategijskih propisa, saopštila je generalna direktorica za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović, na uvodom sastanku ekspertske misije EK za oblast temeljnih prava održanom u Podgorici.

Eksperti EK ocjenjuju poštovanje temeljnih prava u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Ekspertska misija, koju čine eksperti EK iz Njemačke i Danske boraviće u Crnoj Gori do 11. aprila u cilju sagledavanja ostvarenog napretka u oblasti zaštite temeljnih prava, a informacije koje će prikupiti tokom te posjete biće jedan od izvora za izradu izvještaja EK o napretku koji se objavljuje u oktobru.

Na sastanku u MVPEI kome je prisustvovao i šef Sektora za implementaciju IPA projekata u Delegaciji Evropske unije u Podgorici Andre Lis, Radović je predstavila rezultate koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu i naglasila da se osim jačanja zakonodavnog okvira, kontinuirano radi na jačanju administrativnih kapaciteta kroz realizaciju velikog broja obuka.

Radović je istakla uvjerenje da će predstojeći sastanci eksperata EK s predstavnicima crnogorskih institucija biti prilika da se na terenu sagledaju ostvareni rezultati i dobiju dragocjene smjernice u pravcu daljeg kvalitetnog rada i postizanja što boljih rezultata u ovoj oblasti.

Tokom sedmice planirano je da eksperti EK održe 44 sastanka s predstavnicima 22 institucije tokom kojih će se analizirati ostvareni napredak i razmotriti dalje obaveze i izazovi na evropskom putu u oblasti zaštite temeljnih prava.

Informacije koje će ekspertska misija prikupiti tokom ove posjete služiće kao jedan od izvora za izradu izvještaja Evropske komisije o napretku koji se objavljuje u oktobru.

Portal Analitika