Politika

TABAK: Crna Gora da se profiliše kao samostalni kandidat za NATO

tabaskokok0704
V
ojni analitičar iz Zagreba Igor Tabak kazao je za Antenu M da od svih zemalja, potencijalno novih članica NATO saveza, Crna Gora ima   najveće šanse da uđe u alijansu.

TABAK: Crna Gora da se profiliše kao samostalni kandidat za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Tabak kaže da je Crna Gora mnogo  ispred BiH, Makedonije i Gruzije na tom putu, pa vjeruje da na samitu u Velsu, jedino pojedinačno učlanjenje dolazi u obzir.

- Bosna je u prilicnome haosu, Makedonija se ne miče iz mjesta po pitanju rješavanja spora s Grckom, a Gruzija nije bila izgledna članica ni prije onog neuspješnog rata 2008. godine. Zato, grubo gledano - ta grupa zemalja i nije za NATO, budući da u njoj jedino Crna Gora trenutno tu ima ozbiljne sanse za clanstvo. Time, ako se bude insistiralo na grupnom primanju - primanja nece biti. To samo znaci da treba dodatno poraditi da se Crna Gora profilira kao samostalni kandidat – rekao je Tabak za Antenu M.

On savjetuje Crnoj Gori da nastavi putem kojim je krenula te da pokaže  volju da zaista želi da postane članica tog Saveza:

- Dakle treba zeljeti postati dio NATO saveza, a onda u tu svoju zelju i uvjeriti druge u Savezu - uvjeriti ih ozbiljnoscu poduzimanih reformi, ispunjavanjem zahtjeva, i radu sa vlastitim stanovnistvom - ne bi li se skupila i javna potpora takvome cinu drzave kandidatkinje. Kao ni prije, ni sada nisu svi bas detaljno zabavljeni zeljama potencijalnih kandidata. Na Crnoj Gori i njenim drzavama prijateljima je da preostalim drzavama saveza objasne da takvo prosirenje nije suvisno, nije beskorisno, i da ono ima smisla. Do summita u Walesu jos ima vremena, a sad se tu i vidi koji posao tu predstoji... - zaključio je Tabak.

Portal Analitika