Svijet

Putin: Rusiji i dalje prijeti terorizam

07vladimirputinok
I
dalje prijeti opasnost od teroroističkih napada u Rusiji i pokušaja da se sa Sjevernog Kavkaza prenesu u druge regione, rekao je šef Kremlja Vladimir Putin na sastanku sa Federalnom službom bezbjednosti.

Putin: Rusiji i dalje prijeti terorizam
Portal AnalitikaIzvor

"Situacija je i dalje dosta složena, teroristička ilegala, bez obzira na ozbiljne gubitke, i dalje ima mogućnost za izvršenje terorističkih akata protiv civilnog stanovništva", rekao je Putin na zasjedanju kolegijuma Federalne službe bezbjednosti, navodeći kao primjer teroristički napad u Volgogradu krajem prošle godine, javlja Itartas, a prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, "ekstremističke radikalne grupacije" pokušavaju da aktiviraju svoje djelovanje ne samo na Sjevernom Kavkazu već i da ga prenesu u druge regione Rusije i nastoje da isprovociraju međunacionalne i verske sukobe i vode agresivnu propagandu među omladinom.

Putin je upozorio da teroristi pritom koriste najsavremenija informaciona sredstva i tehnologiju, uključujući internet i socijalne mreže. Rekao je da je zabrinut što pojedini građani Rusije i Zajednice nezavisnih država, koje su, kako je rekao, zavrbovali teroristi i radikali, danas učestvuju u borbenim dejstvima u Avganistanu, Siriji i drugim krajevima sveta, "prolazeći tamo u suštini terorističku pripremu i ideološku obradu".

Kako je ukazao, može se pretpostaviti da oni zatim mogu biti angažovani i protiv Rusije i protiv njenih suseda u ZND i "mi treba za to da budemo spremni i da imamo čitav arsenal preventivnih mjera".

Prema riječima Putina, neophodna je efikasna saradnja sa partnerima iz ZND, Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, Šangajske organizacije za saradnju i drugih organizacija, kao i jačanje i koordinacija Nacionalnog antiterorističkog komiteta.

Putin je poručio da Rusija neće dozvoliti da nevladine organizacije na njenoj teritoriji budu iskorišćene u destruktivne svrhe, kako se to desilo u Ukrajini.

"Treba jasno praviti razliku između zakonite opozicione društvene aktivnosti koja postoji u svakoj demokratskoj državi, i ekstremizma koji se gradi na mržnji, raspirivanju međunacionalne i socijalne netrpeljivosti, negiranju zakona i ustava", izjavio je Putin.

Putin je istakao da treba da se "napravi razlika između civilizovanog oponiranja vlasti i služenja stranim nacionalnim interesima na štetu vlastite zemlje". Kako je istakao, rusko zakonodavstvo stvara sve uslove za transparentan, slobodan rad nevladinih, društvenih organizacija.

"Ali mi nikada nećemo dozvoliti da se one koriste za destruktivne svrhe", poručio je on i dodao da se "tako desilo u Ukrajini kada su u mnogome baš preko kanala NVO iz inostranstva finansirane nacionalističke, neonacističke strukture, naoružani ljudi koji su postali glavna udarna sila državnog, antiustavnog prevrata."

U osvrtu na rad službi bezbjednosti ruski predsjednik je rekao da je prošle godine zahvaljujući naporima organa bezbjednosti osujećen rad 46 kadrovskih saradnika specijalnih službi stranih država i 258 agenata.

Podsjetio je da je kontraobaveštajni rad tradicionalno najvažniji pravac rada FSB i istakao da kontraobaveštajne operacije, uključujući tehničku komponentu moraju postati efikasnije.

Putin je zatražio od FSB da pojačaju zaštitu nacionalnih informativnih resursa i linija veze, primjetivši da "u savremenom svijetu ima dosta onih koji žele da prisluškuju tuđe tajne".

Naveo je podatak da je 2013. otkriveno i spriječeno preko devet miliona "namjernog delovanja" na sajtove i informativne sisteme organa državne vlasti Rusije.

(RTS)

foto: RIA Novosti

Portal Analitika