Svijet

SAKS: Rusija koristi Kosovo za Krim

oksaks
M
ir u svijetu i međunarodno pravo ne mogu počivati na "namirivanju interesa" velikih sila jer će ravnoteža moći uvijek voditi sukobima, kaže Džefri Saks.

SAKS: Rusija koristi Kosovo za Krim
Portal AnalitikaIzvor

"To se posebno može vidjeti u današnjim prilikama, kada se zemlje bore za naftu i druge prirodne izvore od životne važnosti", upozorio je Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija i specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna.

U analizi objavljenoj u španskom dnevniku "Pais" Saks je ocijenio da je rusko prisajedinjenje Krima neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava.

Saks smatra da je poštovanje sistema UN i odluka Savjeta bezbjednosti jedini način za očuvanje mira u svetu i za sprječavanje teških poremećaja u svjetskoj ekonomiji.

Saks je naveo da se "SAD, Evropska unija, Rusija i NATO pozivaju na međunarodno pravo kada im to odgovara, a oglušuju se o njega kad im smeta" i podsjetio na napad NATO na Srbiju i na intervencije SAD u Iraku i Avganistanu čije su "posljedice poražavajuće".

Američki ekonomista je ukazao na to da je intervencija Rusije u Ukrajini u "kontekstu kršenja međunarodnog prava više puta od strane SAD, EU i NATO posljednjih godina".

"NATO je 1999. godine, pod vođstvom SAD, bombardovao Srbiju kršeći međunarodno pravo i uprkos protivljenju Rusije, saveznika Srbije", podsjetio je američki profesor.

Saks je naveo i da je proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije što su priznali SAD i većina članica Evropske unije, uspostavilo presedan koji Rusija koristi da opravda akcije na Krimu, „a ironija je jasna".

Savjetnik generalnog sekretara UN naveo je da je i intervencijom NATO u Libiji prekršen svjetski pravni poredak i kaže da je odluku Savjeta bezbjednosti da se zaštiti libijsko stanovništvo, NATO "iskoristio samo kao izgovor da bi bombardovao Gadafijev režim i srušio ga s vlasti".

"Kako je Rusija u više navrata upozorila, akcije SAD u Siriji su takođe bile suprotne pravu", dodao je Saks.

 

 

Portal Analitika