Svijet

U Harkovu demonstranti zauzeli vladinu zgradu

0604harkov
N
ekoliko desetina proruskih demonstranata probili su danas policijski kordon i ušli u zgradu regionalne administracije u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu, javio je novinar AFP-a s lica mjesta.

U Harkovu demonstranti zauzeli vladinu zgradu
Portal AnalitikaIzvor

Aktivisti su razvili rusku zastavu na vladinim zgradama danas i na sličnim protestima u istočnim gradovima Donjecku i Lugansku.

Novinar AFP-a je javio da policija nije primijenila silu prema demonstrantima kojih je bilo oko 2.000.

Ukrajinska agencija Ukrinform ranile je javila da su se u trećem po veličini gradu istočne Ukrajine - Harkovu, prethodno sukobili "separatisti i pristalice jedinstvene Ukrajine".

Prema ukrajinskoj agenciji, tuča je izbila kada su do učesnika proruskog marša dotrčale osobe koje su uzviknule da se nedaleko nalaze aktivisti ukrajinskog Desnog sektora.

U Harkovu je bilo više od 1.000 proruski nastrojenih učesnika mitinga, koji su pjevali rusku himnu i skandirali „Rusija", „Referendum", „Ustani Harkove", navodi Ukrinform.

Ranije je javljeno da su u Harkovu održane dve akcije podrške federalizaciji Ukrajine, u organizaciji pokreta Ukrajinski istočni blok i Jugo-Istok, čiji su se učesnici potom objedinili.

Aktivisti su nosili zastave Rusije, Ukrajine i komunističke partije Ukrajine, a skandirali parole "Berkut je zaštitio Ukrajinu od fašizma", "Probudi se narode Ukrajine" i "Za savez bratskih naroda".

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika