Svijet

PS NATO prekinula saradnju s Rusima

0604nato
P
arlamentarna skupština Sjevernoatlantskog saveza (PS NATO) odlučila je da prekine saradnju sa ruskom Federalnom skupštinom, rekao je predsjednik PS NATO, Hju Bejli.

PS NATO prekinula saradnju s Rusima
Portal AnalitikaIzvor

Prema Bejlijevim riječima, PS NATO je interparlamentarna organizacija koja predstavlja zakonodavce iz država-članica Alijanse.

On je naveo da je to tijelo nezavisno i ne odražava zajedničku tačku gledišta NATO-a.

"Pratimo razvoj događaja u Ukrajini i podržavamo teritorijalnu cjelovitost Ukrajine", rekao je Bejli.

Šef letonske delegacije Ojars Kalninš objasnio je da je obustavljena svaka zvanična saradnja.

Po završetku sjednice Savjeta NATO-a na nivou šefova diplomatije 1. aprila saopšteno je da je to tijelo obećalo da će donijeti "neodložne dugoročne mjere za jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine", uključujući podršku vojnim reformama.

Pored toga, ministri spoljnih poslova članica Alijanse odlučili su da donesu mjere kako bi pokazali solidarnost i pojačali potencijal svih zemalja NATO-a za operativno reagovanje na pretnje po njihovu bezbjednost, prenosi Tanjug.

NATO je 1. aprila saopštio i da se zbog krize u Ukrajini prekida čitav kompleks vojne i civilne praktične saradnje sa Rusijom, a narednog dana predstavnik Alijanse rekao je da se projekti saradnje NATO i Rusije za Avganistan obustavljaju do juna, kao i sve druge forme praktične saradnje.

Rusija je, sa svoje strane, pozvala na konsultacije glavnog vojnog predstavnika Rusije pri NATO-u Valerija Jevnjeviča, budući da ni Moskva ne vidi mogućnost nastavka uobičajene vojne saradnje sa NATO.

Izvor: MINA; foto: m.ezadar.hr

Portal Analitika