Zanimljivosti

Meditacijom do doživljaja dužeg života

0604meditacija
M
editacija ima moć da promijeni naše shvatanje vremena i prolaznosti. To novo poimanje dragocjenosti vremena osjećaj je najpribližniji sreći, piše portal Lovesensa.rs.

Meditacijom do doživljaja dužeg života
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje koje su 2013. godine sproveli naučnici Robin Kramer, Ulrih Veger i Dinkar Šarma bavilo se pitanjem uticaja meditacije potpunog prisustva na poimanje vremena.

Istraživači su se fokusirali na pozitivan uticaj meditacije na svakodnevan život. Potpunim prisustvom se poboljšava pažnja, koncentracija, pamćenje i razumijevanje pročitanog, nalazi su prethodnih studija. Međutim, u ovom istraživanju, naučnici su došli i do zaključka da su ispitanici nakon meditacije imali drugačije poimanje vremena.  Drugim riječima, kada osluškujemo svoj unutrašnji sat, meditacija dovodi i do percepcije produženog vremena.

U spomenutom istraživanju, mjereni su rezultati kod ispitanika koji su meditirali samo po deset minuta, a istraživači napominju da bi subjekti koji redovno meditiraju bili, sigurno, još zanimljiviji predmet istraživanja.  Postoji bogat izbor literature koja se bavi temom meditacije potpunog prisustva. Kada život prihvatimo kao paket koji uključuje i smrt, spremniji smo da prestanemo ili bar smanjimo veliki broj obaveza i odupremo se zamkama savremenog tempa.

Upalite svijeću, popijte čaj, družite se sa prijateljima. Imate dovoljno vremena, naročito ako pravilno rasporedite prioritete. I kada počnete da poštujete vrijeme, imaćete bolji osjećaj koja je vaša uloga u životu. To je osjećaj koji je najpribližniji čistoj sreći.

Izvor: lovesensa.rs; foto: yogaloft.com.au

Portal Analitika