Politika

CDT: Nejasno kojim propisom će regulisati isplatu partijama

0604cdt
P
rema novom Zakonu o finansiranju političkih partija Ministarstvo finansija može natjerati lokalne samouprave da na vrijeme isplaćuju novac partijama, ali ostaje dilema na osnovu kojeg propisa to može učiniti, ukazali su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT: Nejasno kojim propisom će regulisati isplatu  partijama
Portal AnalitikaIzvor

Kako je objavljeno na portalu te NVO, novi Zakon predviđa da je Ministarstvo finansije dužno da lokalnim samoupravama naloži obavezno izmirenje predviđenih sredstava.

Ukoliko to ne učine, Ministarstvo je dužno da „blokira račun jedinice lokalne samouprave u skladu sa zakonom".

Na pitanje na osnovu kojeg propisa se to može učiniti, Ministarstvo finansija je portalu CDT-a saopštilo da se ta pitanja odnose na odredbu člana 7a, koja je bila predmet dopune navedenog zakona, čiji predlagač nije Ministarstvo finansija, i da nijesu ovlašćeni za njeno tumačenje.

Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović pojasnio je da se tim izmjenama zakona pokušao uvesti red u dijelu finansiranja partija na lokalnom nivou, jer, dodao je, veći dio opština svoje obaveze ne izmiruje na vrijeme.

On je pojasnio da zakon ne može naložiti blokiranje računa, i da su predlagači zakona to shvatili i uvažili stav Ministarstva finansija.

"Mislim da je sama činjenica da postoje dugovanja opominjujuća, a Ministarstvo ima i diskrecione mogućnosti u skladu sa zakonom, da u prioritete lokalnih samouprava stavi i političke partije", rekao je Damjanović, dodajući da su toj partiji na kraju prošle godine lokalne samouprave dugovale čak 130.000 eura.

Poslanik Demokratskog fronta, Milutin Đukanović tvrdi da Ministarstvo finansija nije dalo primjedbu na tu zakonsku normu, i da oni imaju mogućnost da nalože opštinama da isplate novac.

„Određeni transfer koji Ministarstvo treba da uplati lokalnoj samoupravi neka uplati političkoj partiji koja je podnijela zahtjev. To može papirološki da se uradi kao trojna kompenzacija" rekao je on.

Đukanović smatra da Ministarstvo treba da riješi pitanje blokiranja računa lokalnim samoupravama koje ni nakon upozorenja ne isplaćuju novac.

„Ako to ne budu radili, mi ćemo ih natjerati da to urade, da donesu neke svoje procedure. Mi mislimo da imaju načina da to urade kako je propisano zakonom", kazao je on.

Supotno mišljenje ima dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, koji smatra da se na taj način narušava sistem lokalne samouprave.

„Ministarstvo finansija na taj način dovodi u hijerarhijski viši organ u odnosu na organe lokalne samouprave što sistemski nije moguće. Opština je autonomna u svojim finansijama", pojasnio je on.

Blažić je naveo da Ministarstvo finansija, u odnosu na sopstvena sredstva, nema ovlašćenja da nalaže lokalnoj samoupravi bilo šta da ona u domenu svojih ovlašćenja vrši određene poslove.

„Ponajmanje ima mogućnost da blokira nekome račun. Ono što je opština dužna da isplati iz opštinskog budžeta partijama, to ona izvršava ili ne izvršava. Ako ne izvršava onda partija može da tuži i podnese tužbu, ali nikakvo mješanje Ministarstva finansija u tom dijelu nije moguće", zaključio je Blažić.

Izvor: MINA

Portal Analitika