Zanimljivosti

Zašto je dobro voziti biciklo

0604biciklo
B
ilo da želite da poboljšate kondiciju, zdravlje i finansije ili želite da čuvate prirodu, vožnja na dva točka jedna je od najboljih odluka koju možete donijeti, piše portal Cosmopolitan.rs.

Zašto je dobro voziti biciklo
Portal AnalitikaIzvor

 

Bićete fit: Vožnja bicikla jedna je od najprijatnijih i najzdravijih aerobnih aktivnosti koja, ako se redovno upražnjava, znatno smanjuje rizik od dobijanja viška kilograma. Mnogi ljudi koji žele da smršaju misle da je najbolji način da to postignu tako što će da izađu napolje i trče. Međutim, vožnja bicikla je mnogo efikasniji i zdraviji način pošto se štede kolena i smanjuje rizik od povreda ligamenata, a utrošak kalorija je gotovo isti.

Podstiče rad srca i pluća: Istraživanja su dokazala da osobe koje voze biciklo koriste 10 puta više kiseonika od onih koji sjede ispred televizora u istom periodu. Redovno bavljenje ovom vrstom rekreacije pomoći će vam da ojačate kardiovaskularni sistem, omogućavajući na taj način srcu i plućima da rade efikasnije uz brže iskorišćavanje kiseonika kada je to potrebno.

S osmjehom na licu: Čak i ako se osjećate loše i pod stresom, posle nekoliko kilometara vožnje raspoloženje će vam se promijeniti. Fizička aktivnost oslobađa endorfin koji pomaže u borbi protiv stresa i čini vas srećnim. A ako odaberete vožnju bicikla po prirodi ili pored rijeke, u društvu partnera ili prijatelja, na kraju dana nećete moći da sklonite osmjeh s lica.

Izvor: Cosmopolitan.rs; foto: thebeardown.com

Portal Analitika