Politika

POŠA: Mađarska lobira da Crna Gora dobije poziv za NATO

posha0604
C
rna Gora je napravila veliki napredak i na Zapadnom Balkanu ima najveću šansu da dobije pozivnicu za NATO. To nije važno samo zbog Crne Gore, nego i zbog regiona, kazao je u intervjuu Pobjedi ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristian Poša.

POŠA: Mađarska lobira da Crna Gora dobije poziv za NATO
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da Mađarska smatra da NATO i dalje mora insistirati na politici otvorenih vrata i lobira da ova politika dobije još veću težinu u sljedećih nekoliko mjeseci.

Ističe da partnerstvo dvije zemlje konstantno jača i da je Crna Gora investicioni centar za dalja mađarska ulaganja u region.

- Strateški cilj Mađarske prema Zapadnom Balkanu je politika mira, dijaloga i stabilnosti. Mi smo susjedi regiji Zapadnog Balkana i veoma nam je bitna njegova budućnost, pored toga, Crna Gora zauzima posebno mjesto u toj regiji. Mislimo da je Crna Gora u prethodnih 20 godina bila ostrvo mira i stabilnosti u regiji. Mađarska je, inače, jedna od država koje daju najveću podršku Crnoj Gori i mišljenja sam da će do kraja istrajati u toj namjeri. Kao što znate, odluke u NATO -u se donose konsenzusom. Da li će doći do poziva na sljedećem samitu, naravno, sada još uvijek niko ne može definitivno potvrditi, ali ono što mogu da kažem je da će Mađarska do kraja podržati Crnu Goru - kazao je Poša.

Prema nejgovim riječima Crna Gora je napravila veliki napredak i na Zapadnom Balkanu ima najveću šansu za poziv u NATO.

- To nije važno samo zbog Crne Gore, nego i zbog cijelog regiona. Mađarska smatra da NATO i dalje mora insistirati na politici otvorenih vrata i radićemo na tome da politika otvorenih vrata dobije još veću podršku kod država članica - rekao je ambasadro Mađarske.

 

Pobjeda, CDM; FOTO: Danas.rs

Portal Analitika