Zanimljivosti

Kako je nastao Mjesec?

mjesec0604
M
jesec odavno fascinira čovječanstvo, ali ni nakon posjete našem satelitu 1969. naučnici još nisu sigurni kako je on nastao. Evo nekoliko kratkih teorija uglednih naučnika o formiranju Mjeseca, koje prenosi portal “Spejs”.

Kako je nastao Mjesec?
Portal AnalitikaIzvor

1.Privlačenje

Neki istraživači smatraju da se Mjesec formirao na drugom mjestu, možda čak i u okolini druge planete, na primjer Venere, prije nego što ga je “uhvatila” Zemljina gravitacija. I druge planete su tako dobile svoje satelite – smatra se da su Fobos i Dejmos, Marsovi mjeseci, u stvari asteroidi koje je privukla gravitacija crvene planete, navodi “Spejs”. Ova teorija ne objašnjava porijeklo Mjeseca, već se samo osvrće na to kako je on došao u Zemljinu orbitu. Kao najveći problem tu se postavlja činjenica da Zemlja i Mjesec imaju slični geohemijski sastav. S obzirom da posjeduju skoro identične odnose izotopa kisionika, smatra se da su nastali u istom “loncu” sirovih materija.

2.Fsija

Ideja koju je u 19. vijeku osmislio sin Čarlsa Darvina Džordž, kaže da je materijal koji je oformio Mjesec izbacila u svemir vrela, rastopljena Zemlja, koja se u ranim danima Sunčevog sistema brzo okretala. Većina naučnika odbacuje ovu teoriju, navodeći da Zemlja nije mogla da se okreće toliko brzo da izbaci ogroman komad stijene. Međutim, jedna studija iz 2010. ukazuje da bi prirodna nuklearna eksplozija, podstaknuta superkoncentracijom radioaktivnih elemenata, obezjbedila “odskočnu dasku” da se komad veličine našeg Mjeseca izbaci u Zemljinu orbitu.

3.Zajedničko formiranje

Moguće je da se Mjesec oformio zajedno sa Zemljom prije 4,5 milijardi godina, spajanjem gasa i prašine u istom dijelu Sunčevog sistema. Iako ova hipoteza objašnjava izotopske sličnosti Zemlje i Mjeseca, ona nema odgovor na moment impulsa (poznat i kao ugaoni momenat) u sistemu Zemlja-Mjesec, niti, na primer, govori zašto Mjesec ima tako malo gvozdeno jezgro u odnosu na našu planetu, ukazuje “Spejs”.

4.Sudarajući objekti

Neki naučnici kažu da se Mjesec oformio od otpada nastalog dok su planetezimali – objekti za koje se vjeruje da su postojali unutar solarnih maglina i koji su “ugrađeni” u Zemlju, Mars i druge planete – udarili jedan o drugog nedugo nakon formiranja Sunčevog sistema. Za ovu teoriju nema mnogo dokaza, a takođe ne objašnjava geohemijske sličnosti Zemlje i Mjeseca.

5.Veliki udar

Vodeća teorija o formiranju Mjeseca tvrdi da je satelit nastao spajanjem materijala izbačenog u svemir kada je tijelo veličine planete udarilo u tek oformljenu Zemlju prije oko 4,4 milijarde godina. Jedna varijanta ove ideje je da je tijelo koje je udarilo – nazvano Teja – bilo veličine Marsa. Prema drugoj verziji, objavljenoj 2012, oba tijela – i proto-Zemlja i tijelo koje je udarilo u nju – imala su masu 50 odsto današnje Zemlje. Većina naučnika smatra da ova teorija najbolje objašnjava orbitu i sastav našeg Mjeseca, zaključuje “Spejs”.

 

blic.rs

Portal Analitika