Muzika

Dvije decenije od smrti Kurta Kobejna

0504
P
rošle su tačno dvije decenije otkako je Kurt Kobejn, slavni muzičar i frontmen sastava "Nirvana", napustio ovaj svijet.

Dvije decenije od smrti Kurta Kobejna
Portal AnalitikaIzvor


Kobejnov pristup muzici promijenio je svijet Vina Batlera, pjevača benda "Arcade Fire", Bili Džo Armstrong, frontmen grupe "Green Day", smatra da je vođa "Nirvane" bio Džon Lenon svoje generacije, dok Bek duguje zahvalnost muzičaru, koji je 5. aprila prije 20 godina, pucao sebi u glavu i ubrzo potom preminuo u 27. godini.



Premda mnogi njegovi fanovi širom svijeta smatraju da poznati pjevač i gitarista nije izvršio samoubistvo, već da je ubijen, zvanična verzija je da je Kobejn pucao sebi u glavu u prostoriji iznad garaže njegove kuće u Sijetlu te da je njegovo tijelo pronađeno tri dana kasnije.



Svega nekoliko dana prije godišnjice smrti, osvanule su i nove fotografije koje dokumentuju nesrećnu stranu "Nirvaninog" frontmena.



Nešto ranije su se mogle vidjeti fotografije stana u Los Anđelesu gdje je Kobejn živio sa svojom ženom Kortni Lav, nedugo nakon što su se preselili 1992. godine.



Ovoga puta je policija Sijetla podijelila fotografije sa nedavno razvijenih filmova, koji su korišteni prilikom uviđaja tog tragičnog dana kada je Kobejn oduzeo sebi život.



Riječ je o četiri rolne filma, a policija Sijetla je saopštila da se na tim fotografijama vidi prostorija u kojoj se Kobejn ubio prije 20 godina, sa priborom za korišćenjem droge, čašama, novčanikom i cigaretama te navela da ništa na tim fotografijama ne ukazuje da Kobejnova smrt nije bila samoubistvo.



Kobejn je bio i duhovno središte grupe "Nirvana", a sa uspjehom benda i sam je stekao ogromnu slavu, koju je teško prihvatao.



"Nirvana" i Kobejn su velikoj mjeri uticali na razvoj muzike, popularišući grandž rok zvuk Sijetla. Pjesma "Smells like teen spirit", koju je Kobejn napisao 1991. godine, obilježila je početak dramatičnog povlačenja nekih, do tada dominantnih, žanrova muzike osamdesetih, kao što su glem metal, arena rok i dens-pop.



I danas su Kobejnove pjesme poput "Lithium", "About a Girl", "Polly", "In Bloom", "Come as You Are", "Heart-Shaped Box", "All Apologies" i "Rape Me" popularne i slušaju se po klubovima.



U Kobejnovom rodnom gradu Aberdinu 2005. godine je podignut znak na kojem piše "Welcome to Aberdeen - Come As You Are".



S obzirom na to da Kobejn nema grob, već je njegovo tijelo kremirano, mnogi obožavaoci "Nirvane" svake godine na datum njegove smrti, 5. aprila, posjete Vireta park, koji se nalazi u blizini njegovog bivšeg doma.



Kobejn u stripu uz Lenona i Hendriksa

Kobejnov život i zvjezdani put obilježiće i strip, u kojem će ponovo biti ispričana priča o njegovom životu. Strip će objaviti izdavačka kuća "Bluewater Productions", a ilustrovao ga je i napisao Džejfri Hašim. Na tržištu bi se strip trebalo da pojavi tokom aprila, a dio je serije pod nazivom "Tribute", od kojih su ranija izdanja posvećena i drugim muzičkim velikanima poput Džona Lenona, Pola Mekartnija i Džimija Hendriksa.



Osim stripa, Kobejn je dobio i dva spomenika, svoj vlastiti dan i ulicu, te mnoge druge događaje nazvane njegovim imenom.

foto: nezavisne.com

Portal Analitika