Zanimljivosti

Pomračenje Mjeseca kao najava četiri lunarne eklipse (VIDEO)

0504mjesec
D
ok se jedni pripremaju za rijedak prizor pomračenja Mjeseca, drugi strahuju od ostvarenja biblijskog proročanstva.Totalno pomračenje Zemljinog satelita, Mjeseca, prema najavama astronoma, dogodiće se u ranim jutarnjim satima 15. aprila, a biće jasno vidljiv širom Sjeverne Amerike, prenosi US Today.

Pomračenje Mjeseca kao najava četiri lunarne eklipse (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Upravo će taj događaj označiti početak tetrade, rijetku pojavu četiri lunarne eklipse, od kojih druga slijedi u oktobru, a još dvije sljedeće godine. Nesvakidašnja pojava, započeće u aprilu totalnom lunarnom eklipsom, vidljivom iz obje Amerike kao i s Novog Zelanda, te ostalih djelova Pacifika. Pomračenje Mjeseca posljedica je padanja Zemljine sjenke na Mjesec.

'Puni mjesec će prvo djelovati malo tamniji od uobičajenog, ali će ljudi ubrzo primijetiti mnogo tamniju sjenku koja će se kretati preko Mjeseca, a biće crvenkasto-smeđe boje', najavio je astronom Gerald McKeegan iz Svemirskog i naučnog centra Chabot.

Takozvani 'krvavi' mjesec, prema objašnjenju astronoma, svoju crvenu boju dobija zahvaljujući prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu. 'To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narančastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svjetlost preslikava na Mjesec', objasnio je McKeegan.

Takođe navodi kako će tokom eklipse, Mars biti jasno vidljiv, kao vatreno crvena zvijezda pored Mjeseca. Crveni Mars i crveni Mjesec zasigurno će biti spektakularan prizor, kažu astronomi te dodaju kako je šteta što zbog vremenske razlike neće moći svi prisustvovati ovom događaju.

A dok astronomi s nestrpljenjem iščekuju ovaj rijedak događaj, neki su ozbiljno zabrinuti. Naime u knjizi Johna Hageea naslovljenoj 'Četiri krvava mjeseca' autor najavljuje velike promjene koje će uslijediti nakon ovog događaja, a spominje se i kako će upravo ova lunarna tetrada biti ispunjenje biblijskog proročanstva.

Naime, prema proročanstvu iz Biblije 'prije nego dođe veliki dan Gospodnji, sunce će se pretvoriti u tamu, a mjesec u krv'.

Ostale tri eklipse dogodiće se 8. oktobra ove godine, zatim 8. aprila i 28. septembra 2015. Astronomi kažu da će između 2001. i 2100. godine biti ukupno osam lunarnih tetrada.

foto: www.sutra.ba

Portal Analitika