Region

Nikolić: Kosovu autonomija i ništa više!

504Toma_Nikolic
P
oslije formiranja nove vlade, ništa se neće promijeniti u dijalogu sa Prištinom, izjavio je predsjednik Tomislav Nikolić u intervjuu za bečki "Prese".

Nikolić: Kosovu autonomija i ništa više!
Portal AnalitikaIzvor

Predjsednik je poručio da, ako Evropska unija odluči da Srbiju primi bez Kosova, to znači da je uopšte i ne želi u svojim redovima.

"To zavisi od EU. Ako bi EU odlučila da Srbiju primi bez Kosova, to bi značilo da Srbiju uopšte ni ne želi. EU bi tada rekla: mi primamo Srbiju, ali ne u obliku u kojem je ta zemlja članica UN", upozorio je Nikolić u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" odgovarajući na konstataciju da bi najkasnije kod prijema Srbije u EU neslaganje oko statusa Kosova moglo postati problem u vezi pitanja sa kojom teritorijom Srbija pristupa Uniji.

Dobri i s Rusima i s EU

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine on je rekao da je, nakon što je postao predsjednik, rečeno da će Srbija započeti razgovore sa kosovskim Albancima. 

"Mi smo našim diplomatama dozvolili da učestvuju na konferencijama na kojima su pozvani i kosovski Albanci. Spremni smo da Kosovu damo dalekosežnu autonomiju, ali ne više. Nezavisnost Kosova ne možemo priznati, bez obzira na sve posljedice", naglasio je Nikolić podsjećajući da mnoge članice UN nijesu priznale nezavisnost Kosova. 

Upitan da li će Srbija priznati aneksiju Krima od strane Rusije on je rekao da Srbija ima veoma dobre odnose kako sa EU, tako i sa Rusijom. Srbija, prema njegovim riječima, ne može bez EU, i preduzima napore da postane članica EU, ali Srbija isto tako ne može ni bez Rusije, pošto je tržište koje ona nudi od velikog značaja za našu zemlju. 

"Nećemo se meijšati u politiku velikih i zalažemo se za poštovanje međunarodnog prava i za ista pravila za sve", objasnio je predsjednik Srbije u intervjuu koji "Prese" objavljuje u sjutrašnjem izdanju. 

Istovremeno on je negirao da je zabrinut da bi Rusija, koja, kako je piše "Prese", koristi presedan Kosova za aneksiju Krima, mogla priznati Kosova.

Biće još separatizma u Evropi

"To se nikada neće dogoditi. Ali zašto ne bi čitavu stvar okrenuli? Zašto ne pogledate to sa strane EU? EU ne priznaje otcjepljenje Krima od Ukrajine, ali većina država članice priznaje nezavisnost Kosova", ukazao je on. 

Nikolić je rekao da ćemo sada biti svjedoci daljih separatističkih tendencija i u Evropi. 

Na konstataciju novinara "Prese" da, za razliku od Krima, Kosovo nije anektirano drugoj državi i da je na Kosovu bilo teških kršenja ljudskih prava od strane srpskih snaga, Nikolić je ukazao da, kada se želi opravdati neka odluka, onda može za to uvijek da se pronađu argumenti. 

Evropske države su, suprotno međunarodnom pravu, 1999. sa SAD bombardovali Srbiju, podsjetio je on i rekao da je stotine hiljada Srba protjerano i ubijeno od strane Albanaca. 

"Svi srpski ratni zločini, koji su se dogodili, nijesu ni blizu onome što se u jednom danu 2004. dogodilo na Kosovu i što su Albanci tada učinili Srbima. Kada bi neko centar Beča zapalio rekao bih da je spaljena svjetska kultura. To se dogodilo na Kosovu razaranjem srednjevjekovnih srpskih manastira i crkava", naglasio je on. 

Na konstataciju da su na Kosovu spaljene džamije i protjerano više desetina hiljada ljudi od strane srpskih snaga, Nikolić je ocijenio da su to sve izgovori za intervenciju. On je istakao da postoji izvještaj Dika Martija o zlostavljanju Srba od strane Albanaca, da su im vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Zataškano zlostavljanje Srba

To je sve, nekako, zataškano, podvukao je Nikolić, dodajući da priče o logorima punih protjeranih Albanaca služe samo za to da bi se Srbi predstavili kao loši. 

"Takve priče se kreiraju, na primjer, da su u Račku ubijeni albanski civili, i bombarduje se Srbija. UNESKO raspolaže izvještajem o srpskom kulturnom nasljeđu, koje je uništeno na Kosovo. Zamolio bih vas da zatražite od UNESKO-a izvještaj o uništenom kulturnom nasljeđu Albanaca", kazao je Nikolić. 

Istovremeno je upitao kako bi izgladalo da je Srbija napravila velike izbjegličke logore za Srbe koji su pobjegli iz Hrvatske i sa Kosova. 

On je podsjetio da je sa Kosova i Metohije protjerano 200.000 Srba, da je nestalo 1.300 Srba, od kojih i dan danas nema traga. 

"Ne želim da pravdam ratne zločine, tako ne i one srpske strane. Odgovorni za srpske ratne zločine našli su se pred Haškim sudom i mnogi su osuđeni. Optuženi kosovski Albanci su, međutim, oslobođeni samo da bi Srbi bili krivci", uvjeren je Nikolić. 

Na pitanje šta očekuje od Austrije on je kazao da polazi od toga da će zvaničan Beč dalje podržati pristupanje Srbije EU.  Nikolić je ukazao da je istorija dvije zemlje isprepletena, i da nijesmo imali samo ratne sporove, već je Austrija i važna zemlja u kojoj su živjeli znameniti Srbi. 

"Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Austrije nije poremetila naše odnose. Želimo da podstičemo bilateralne odnose sa Austrijom u svim oblastima. Veliki broj Srba živi i radi u Austriji i oni su most, koji nas na najbolji način povezuje", objasnio je predsjednik Srbije.

(rtcg)

Portal Analitika