Region

MATIĆ: Luka Bojović tužbom crta metu na leđima Brankice Stanković

0404matic
T
užba Luke Bojovića protiv Brankice Stanković predstavlja direktnu poruku ovoj novinarki, kao još jedno potencijalno crtanje mete na njenim leđima, a meni kao izdavaču svojevrsnu „fatvu“, kaže za Danas Veran Matić, urednik Informativnog programa B92 i izdavačke kuće Samizdat.

MATIĆ: Luka Bojović tužbom crta metu na leđima Brankice Stanković
Portal AnalitikaIzvor

Matić podsjeća da se „posljednjih nekoliko mjeseci i dana desio niz ubistava u Srbiji i Crnoj Gori koji se dovode u vezu sa akterom tužbe, njegovim prijateljima i suparnicima“, te da se tužba ne može shvatiti drugačije sem kao svojevrsna prijetnja. On je pozvao novinare da pokažu solidarnost, jer se mogu naći u sličnim situacijama.

– Nije sporno da Luka Bojović, kao i svako drugo lice koje smatra da su mu prava povrijeđena, ima mogućnost da podnese tužbu za naknadu štete. Međutim, kada se govori o osnovanosti tužbe, treba imati u vidu to da se u konkretnom slučaju radi o novinarki koja je u knjizi objavila zvanične podatke, na osnovu kojih je iznijela svoje mišljenje o okolnostima u kojima se našla od momenta kada joj je, nakon izvršene bezbjednosne procjene, dodijeljeno 24-časovno policijsko obezbjeđenje - navodi Matić.

Bojovićevi advokati potvrdili su medijima da su zbog povrede časti i ugleda tužili Stanković sa odštetnim zahtjevom od 2.500 eura. Između ostalog, u tužbi se navodi i da je Stanković u knjizi „Insajder, moja priča“ objavila povjerljive policijske podatke.

– Posebno je apsurdna tvrdnja iz tužbe da ta dokumenta imaju oznaku službene tajne, i da nije smelo da se objavljuju javno. Saznanja zvaničnih institucija o tome da je organizovana likvidacija bilo koga, naročito novinara, javnog lica, nikako ne smiju ostati tajna, već upravo obrnuto – javnost o tome mora biti na vrijeme obaviještena - smatra Matić i dodaje da se u „tužbi gotovo i ne osporava ono što piše u službenim bilješkama“.

Danas podsjeća da je Stanković u knjizi objavila službenu bilješku Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije da je kupljen snajper za njenu likvidaciju i da iza toga stoji Bojović.

Portal Analitika