Politika

KARADŽIĆ: Bez zvaničnog prigovora Hrvatskoj, rizikovali bismo gubljenje sporne teritorije

0404prevlaka
O
bjavljivanjem zemljopisnih mapa stiče se utisak da se ovim hrvatskim postupkom prejudicira konačno rješenje, budući da jedino nesumnjivi vlasnik, odnosno posjednik, može ugovarati sa drugim subjektima pravne poslove, kazao je za Dnevnik 1 TVCG Branislav Karadžić iz Generalnog direktorata za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

KARADŽIĆ: Bez zvaničnog prigovora Hrvatskoj, rizikovali bismo gubljenje sporne teritorije
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Hrvatska je nedavno aktivirala zemljopisne mape zbog istraživanja gasa u podmorskom dijelu kod Prevlake. Na to je zvanična Crna Gora odmah reagovala, naslanjajući se na ranije potpisani Protokol o privremenom režimu.

- Ovaj Protokol, koji je utvrđen uz visoko posredovanje i garancije Ujedinjenih nacija, definiše svoje važenje do definitivnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Hrvatske. Objavljivanjem zemljopisnih mapa stiče se utisak da se ovim hrvatskim postupkom prejudicira konačno rješenje, budući da jedino nesumnjivi vlasnik, odnosno posjednik, može ugovarati sa drugim subjektima pravne poslove – izjavio je Karadžić.

On dalje navodi da je i Crna Gora mogla da učini isto, ali da naša zemlja „apsolutno poštuje međunarodni ugovor – Protokol iz 2002. godine“.

- Da Crna Gora nije zvanično dostavila prigovor Hrvatskoj na takve mape i dokumentaciju, na šta je bila prinuđena, rizikovala bi da izgubi i spornu teritoriju po principu prećutne saglasnosti – dodao je on u izjavi za TVCG.

- Crna Gora je i zvanično predložila Republici Hrvatskoj da se relaksiraju pregovori oko definitivnog razgraničenja na moru i kopnu unaprjeđivanjem svih oblika bilateralne saradnje, od turizma do istraživanja i eksploatacije hidrokarburanata – zaključuje Karadžić.

Foto: dulist.hr

Portal Analitika