Region

Uhapšen Radomir Šušnjar za koga se sumnja da je otmičar voza u Štrpcima

strpci
F
rancuska policija uhapsila bosanskog Srbina Radomira Šušnjara, bivšeg pripadnika paravojnih formacija u BiH, zbog ratnih zločina u Višegradu 1992. godine.

Uhapšen Radomir Šušnjar za koga se sumnja da je otmičar voza u Štrpcima
Portal AnalitikaIzvor

Kako saznaje B92, za njega se sumnja i da je jedan od otmičara voza u Štrpcima 1993.

Hapšenje je izvedeno na zahtjev vlasti BiH, a tužilaštvo BiH je navelo da je Šušnjar osumnjičen da je zajedno s Milanom Lukićem, komandantom paravojnih "Belih orlova", učestvovao u likvidaciji 59 bošnjačkih civila, uglavnom djece, žena i staraca u Višegradu.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević potvrduio je za B92 da je uhapšen Šušnjar.

"Ja sam u Sarajevu bio baš na sastanku sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem kada je stigla ta vijest da je u Francuskoj uhapšeno lice po potjernici BIH sa prezimenom Šušnjar. On je uhapšen po potjernici BiH zbog zločina nad Bošnjacima tj sumnje da je učestvovao u paljenju bošnjačke dece i staraca. Ja mogu samo da kažem da i mi, naše tužilaštvo ima određena saznanja da je to lice učestvovalo u otmici u Štrpcima 1993. godine", rekao je Vukčević za B92.

Bosansko tužilaštvo tereti Šušnjara da je lično učestvovao u zatvaranju žrtava u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu i kasnijem paljenju objekta, prenose lokalni mediji.

 

Portal Analitika