Region

NIKOLIĆ: Nijesmo krivi za pobjede u ratovima

nikolic
P
redsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da neki vode akciju da se Srbija okrivi za organizovanje atentata u Sarajevu koji je bio razlog za Prvi svjetski rat.

NIKOLIĆ: Nijesmo krivi za pobjede u ratovima
Portal AnalitikaIzvor

On je, u razgovoru sa studentima, kazao da neki žele da promovišu da je Srbija organizovala atentat koji je bio razlog za Veliki rat.

"Veliki rat je prošao, ali u glavama nekih nije se dobro završio", naglasio je Nikolić u razgovoru sa studentima dodajući da Srbija nije kriva što je pobjeđivala u svim ratovima i što je bila na strani za koju je znala da je ispravna, a nije znala da će pobijediti.

"Ja sam naveo da su sedam dana prije napada Austrougarske na Srbiju, Englezi i Francuzi već ratovali protiv Njemaca u Africi. Što znači da nijesu čekali napad u Evropi da bi ratovali", objasnio je on ukazujući da je prije par mjeseci člankom u "Politici" pokušao da "zainteresuje javnost i prozove one koji misle kao on da to potvrde, i one koji ne misle kao on da to demantuju", i sa žaljenjem primijetio da se niko u Srbiji "nije 'upecao' " i da je to "ostalo bez odjeka".

Nikolić je ocijenio da se vodi velika akcija s ciljem da se promoviše da je Srbija organizovala sarajevski atentat i dodao da je u vezi s tim imao polemiku sa predsjednicima zapadnoevropskih država, izdvojivši u tom smislu predstavnike Francuske.

Ukazujući da ne može da se mijenja istorija, predsjednik Srbije je poručio da oni koji su dovoljno moćni, ekonomski i tehnološki, treba da se posvete promjeni budućnosti, i da ne ratuju i otimaju teritorije, kao što su neke države radile u prošlosti, već da pomognu drugim narodima da bolje žive.

"Imaćemo muka za sve vrijeme obilježavanja Prvog svjetskog rata, bitno je da vi znate šta je istina da možete da budete ponosni na svoje pradjedove i svoje kolege studente koji su se odazvali na poziv vlade i svi otišli u rat", poručio je studentima dodajući da mladi sada vode rat za bolju Srbiju u drugim okolnostima.

Nikolić je kazao da pokušava da uvjeri naučnike iz Srbije da idu na konferenciju u Sarajevo, da se ne bi predstavila samo jedna strana. (Tanjug)

 

Portal Analitika