Politika

IA: Pojedini gradovi bez Akcionog plana za borbu protiv korupcije

2403institut
A
ktivnost iz Akcionog plana za poglavlje 23 koja se odnosi na usvajanje lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije nije realizovana u potpunosti u skladu sa predviđenim rokom do kraja 2013. godine. Zaključno sa 31. martom 2014. godine, četiri opštine još uvijek nisu usvojile strateške dokumente za borbu protiv korupcije za period 2013-2014, saopšteno je iz Instituta za alternativu.

IA: Pojedini gradovi bez Akcionog plana za borbu protiv korupcije
Portal AnalitikaIzvor

- Na osnovu istraživanja Instituta alternativa, u periodu predviđenom AP za poglavlje 23, opštine Budva, Ulcinj, Žabljak i Rožaje nisu usvojile akcione planove za borbu protiv korupcije, iako su priprema i usvajanje ovih planova predstavljali gotovo usamljenje antikorupcijske aktivnosti u 2013. godini u većini opština, kažu iz NVO Institut alternativa.

Iz Instituta aternativa pored kršenja predviđenog roka, navode i da je problematično to što je, kako kažu, sveobuhvatan, objektivan i analitički pristup prilikom definisanja mjera u akcionim planovima za borbu protiv korupcije, odnosno prepoznavanje specifičnih rizika u opštinama, i ovog puta izostalo.

- Izrada ovih planova je tek jedna od obaveza lokalnih samouprava koju, po pravilu, realizuju na način što “preslikavaju” rješenja iz Modela akcionog plana, pa tako imamo uniformne strateške ciljeve u borbi protiv korupcije, mjere, aktivnosti i indikatore u svakoj od 17 opština koje su ih do sada usvojile. Dometi i rezultati dosadašnje borbe protiv korupcije treba da budu pokazatelj nacionalnim i lokalnim koordinacionim timovima na koji način pristupiti unapređenju izrade ovog strateškog lokalnog dokumenta, uz definisanje specifičnih mjera i aktivnosti za svaku od opština, a posebno u okviru oblasti koje su rizične za korupciju, kao što su urbanizam, javne nabavke, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika