Svijet

Euro pao u odnosu na dolar

0404euri
E
uro je u četvrtak pao u odnosu na dolar i pored toga što je Evropska centralna banka (ECB) odlučila da zadrži dosadašnju monetarnu politiku sa referentnim kamatnim stopama na 0,25 odsto.

Euro pao u odnosu na dolar
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik ECB Mario Draghi rekao je nakon sastanka da za sada ne postoji rizik od deflacije, ali da je centralna banka spremna da reaguje novim mjerama ukoliko bude potrebe.

»Ova izjava negativno se odrazila na zajedničku valutu koja je tokom četvrtka dana pala na najniži nivo u posljednjih pet sedmica. Sa druge strane u SAD je objavljeno da je indeks menadžera nabavke van proizvodnje porastao sa 51,6 poena na 53,1 poen, mada se očekivao nešto bolji rezultat«, navedeno je u izvještaju FXLidera.

Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD pao je 0,15odsto.

Britanska funta je takođe pala u odnosu na dolar nakon što je u četvrtak objavljeno da rezultati sektora usluga nijesu ispunili očekivanja.

Indeks menadžera nabavki u sektoru usluga pao je sa 58,2 poena na 57,6 poena tokom februara.

Tokom azijskog trgovanja valutni par GBP/USD pao je 0,06 odsto.

Cijene američkih akcija zaustavile su rast u četvrtak i ušle u manju korekciju kako su investitori postali opreznije pred današnje objavljivanje podataka o zaposlenosti u SAD. Mnogi očekuju da će zaposlenosti van poljoprivrede pokazati odličan rezultat što bi dodatno podstaklo Federalne rezerve da nastave sa smanjivanjem programa kupovine obveznica.

Tokom azijskog trgovanja S&P500 porastao je 0,1 odsto.

Cijena zlata ide ka trećem uzastopnom sedmičnom padu što je najduži silazni trend od septembra.

Cijena zlata je tokom azijskog trgovanja porasla 0,16 odsto.

Cijena sirove nafte ponovo je porasla zbog neizvjesnosti da li će nemiri u Libiji ugroziti izvoz nafte iz ove zemlje. Ipak moguće je da sukob između demonstranata i vlade koji traje osam mjeseci već u narednim danima bude obustavljen postizanjem dogovora što bi regulisalo izvoz.

Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte porasla je 0,25 odsto.

Portal Analitika