Svijet

Evropski parlament izglasao ukidanje rominga do 2015. godine

0304eu
E
vropski parlament izglasao je danas, u okviru podrške predloženoj Komisijinoj uredbi o „Povezanom kontinentu” (jedinstveno tržište telekomunikacijskih usluga), ukidanje naknada za roming do Božića 2015, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu Europa.eu.

Evropski parlament izglasao ukidanje rominga do 2015. godine
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednica Evropske komisije Neli Kros izjavila je da je „ovim glasanjem EU ispunila svoje obveze prema građanima“, kao i da je „suština EU uklanjanje prepreka kako bi život postao lakši i povoljniji“.

„U svakodnevnom životu gotovo svi zavisimo od mobilnih i internet veza. Trebalo bi da znamo što kupujemo, ne bi smjeli da budemo prevareni i trebalo bi da imamo priliku da se predomislimo. Preduzeća bi trebalo da imaju priliku da nam služe svima, a ova im uredba to olakšava. To je dobitna kombinacija za sve.”, istakla je Kros.

Ona je dodala da je 2010. obećala ukidanje naknada za roming do kraja 2015.

„Osim veoma vidljive prepreke koju stvara roming, sada smo blizu otklanjanja i drugih prepreka kako bi, gdje god se nalazili, Evropljani mogli da uživaju u otvorenoj, nesmetanoj komunkaciji”, pojasnila je potpredsjednica Evropske komisije.

Države članice EU-a sada će nastaviti s preispitivanjem uredbe i Komisija očekuje konačni sporazum o uredbi do kraja 2014.

„Uredbu o telekomunikacijama „Povezani kontinent” Komisija je predložila u septembru 2013. Cilj joj je da se zemlje približe jedinstvenom tržištu telekomunikacijskih usluga u EU-u ukidanjem naknada za roming, osiguravanjem otvorenog interneta za svakoga pomoću zabrane blokiranja i ograničavanja sadržaja, koordinisanjem dobijanja dozvola za bežični širokopojasni pristup, osiguravajući internetskim i širokopojasnim korisnicima više ugovorne transparentnosti, i olakšavajući korisnicima mijenjanje operatora.“, stoji u saopštenju.

Portal Analitika