Region

JANJIĆ: Dodik može da pravi nezavisnu RS ako se dogovori sa SAD

02dusanjanjicok
A
nalitičar Dušan Janjić smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu kada kaže da nakon ukrajinske krize ima legalan osnov da se postavi pitanje referenduma o samoopredjeljenju Srpske.

JANJIĆ: Dodik može da pravi nezavisnu RS ako se dogovori sa SAD
Portal AnalitikaIzvor

"Ako Srbija želi da i dalje drži neku kontrolu na Kosovu, ona je gubitnik, a ako se okrene tome da razmišlja da mogu da budu dvije srpske države u budućnosti - onda ona mora da se drugačije postavi i prema Kosovu. Jasno je: nije moguće imati 'i jare i pare'", rekao je Janjić za Srnu.

Prema njegovim riječima, političari na Balkanu nijesu shvatili da još od slučaja Gruzije postoji dogovor da Balkan ide pod kontrolu NATO-a i da se tome Rusija neće protiviti, jer bi izgubila Osetiju, Krim i mnogo toga, nego će samo "otežavati i igrati igre".

"Za sada je Rusija na toj priči napravila tri svoje države, a zauzvrat je dala NATO-u da se širi. Može Dodik da pravi nezavisnu Republiku Srpsku ako se dogovori s Amerikancima", ocjenjuje Janjić.

On smatra da će glavno iskušenje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i vlade Aleksandra Vučića biti "kako da pojačaju veze sa NATO, kako da oslabe dvojnu igru koju pokušavaju da igraju na Kosovu preko 'zajednice srpskih opština, i kako da osmisle pametniju igru podrške dejtonskoj Republici Srpskoj'".

Janjić smatra da se to mora staviti u kontekst principa koje prihvataju zapadni saveznici, a to je, kao on ocjenjuje, "koncept teritorijalnog integriteta BiH".

Ako taj integritet ne može da funkcioniše, onda je to pitanje volje njenih građana, navodi Janjić i ističe važnost nastavka ekonomske i svake druge saradnje s Republikom Srpskom.

Što se tiče Kosova, on ocjenjuje da je Srbiji potrebna nova strategija i rezolucija, ali i novi ustav, jer su promijenjeni situacija i realnost na Kosovu. Prema njegovoj ocjeni, iz ukrajinske krize jača pozicija Prištine, a ne Beograda.

Janjić smatra da Putin želi da ojača ulogu Rusije i da je definitivno izvede na nivo globalne sile, kao i da ponovo uspostavi Zajednicu nezavisnih država, te da stvori osnov za stvaranje evroazijske integracije za 50 do 100 godina, plus BRIK /Brazil, Indija, Kina, Rusija, Južnoafrčka Republika/.

"Ukrajina je početak već poodmakle realizacije plana o stabilizaciji Rusije i pretvaranja Rusije u globalnu silu", ističe Janjić.

On navodi da su Amerikanci svog drugog saveznika (pored Evrope) Tursku - promijenili, jer Taip Erdogan nije iskoristio priliku koja mu je obila otvorena na Balkanu za investicije, već je širio nekakve nove islamske varijante, koju ne podržava Vašington.

Janjić ocjenjuje da i događaji na turskom Taksim trgu imaju i te kakve veze sa događajima na Balkanu, jer Erdogan pokušava da na Balkan prenese političke tenzije preko pojedinih islamskih organizacija i grupa, dok prozapadni i proamerički faktori rade na marginalizaciji tih uticaja, na primjer na Kosovu.

Janjić je skrenuo pažnju da u Briselu postoji zajednička rusko-NATO komanda, da izvode zajedničke vježbe, "da sve vrijeme rade telefoni i dogovori", pa čak i u ovoj situaciji neformalni izaslanik Klinton pokušava da nađe neko rješenje za Kosovo u razgovorima s Putinom.

"Jedna stvar je sigurna - povodom Ukrajine neće biti svjetskog rata, neće biti promena globalnog poretka, a ako do njega i dođe, to će biti za 50 godina", zaključio je Janjić.

(Srna)

Portal Analitika