Društvo

Otvorena istraga o okolnostima pogibije radnika „Rasvjete“

02podgoricaok
O
snovno tužilaštvo u Podgorici otvorilo je istragu o okolnostima pogibije Damira Đokaja (30) i Nina Bajramija (30) koji su stradali sinoć, naočigled nekoliko mještana, u podgoričkom naselju Gornja Gorica, dok su mijenjali sijalicu na stubu ulične rasvjete u Ulici Borisa Kidriča.

Otvorena istraga o okolnostima pogibije radnika „Rasvjete“
Portal AnalitikaIzvor

Prema prvim nalazima istrage, radnik koji je bio u korpi na dizalici, Nino Bajrami, nakon što je zamijenio sijalicu na stubu ulične rasvjete došao je u kontakt sa dalekovodom i na mjestu stradao od žestokog “strujnog udara”. On nije imao nikakvu šansu da preživi. Njegov kolega Damir Đokaj, koji je upravljao dizalicom, najvjerovatnije je poginuo pokušavajući da mu spasi život. Kada je shvatio da je došlo do “strujnog udara” on je, kako se pretpostavlja, pokušo da pomjeri elektroizolacionu korpu, ali je i sam došao u dodir sa visokim naponom i na mjestu ostao mrtav.

Mještani koji su bili očevici ove užasne tragedije ispričali su danas novinarima da su scene bile jezive, da su pred njihovim očima gorjela tijela dvojice radnika, kojima su bili nemoćni da pomognu. Oni za nesreću krive Elektrodistribuciju, ističući kako godina traže da iz naselja bude izmješten dalekovod, ali da su svi zahtjevi bili uzaludni.

Prema njihovim tvrdnjama ni kablovi dalekovoda nijesu postavljeni prema standardizovanoj visini, već su spušteni znatno niže.

Đokaj i Bajrami radili su u lokalnom preduzeću „Rasvjeta“, a tokom dana u policiji i tužilaštvu saslušano je više njihovih kolega, kao i njihovi nadležni. Izjave su uzete i od radnika Elektrodistribucije.

U istragu je uključen i inspektor zaštite na radu, čiji će nalaz biti uključen u dokazni materijal tužilaštva, a tužilac je naložio i brojna vještačenja.

Iz Uprave za inspekcijske poslove danas su saopštili da je je utvrđeno da se u blizini stuba ulične rasvjete nalazi visokonaponski kabal od 35 kv mreže, “kojeg zaposleni, u uslovima slabe vidljivosti, nijesu uzeli u obzir, tako da je prilikom manipulacije sa korpom, zaposleni koji se nalazio u njoj, došao u kontakt u zonu dejstva električnog luka i smrtno stradao”.

- Sigurnosno odstojanje na otvorenom pri korišćenju transportnih sredstava je dva metra. Drugi zaposleni koji se nalazio na tlu je sa komandama koje se nalaze na spoljnoj strani transportnog sredstva pokušao da pomjeri korpu, ali je i on došao u zonu visokog napona i nažalost smrtno stradao – saopštili su iz inspekcije.

Oni su istakli da će uvidom u traženu dokumentaciju istraga pokazati da li su zaposleni bili osposobljeni za bezbjedan rad i da li su imali sredstva i opremu lične zaštite na radu. Ističu da prvi nalazi inspekcijskog nadzora ukazuju na činjenicu da dvojica radnika najvjerovatnije nijesu bili opremljeni opremom namijenjenom za rad sa visokim naponom.

U Elektroprivredi nijesu željeli da komentarišu tragediju koja se dogodila u Ulici Borisa Kidriča. Jedino što su rekli je da su svi elektroenergetski objekti, uključujući i dalekovode, urađeni u skladu sa detaljnim urbanističkim planom i da se u skladu sa zakonom i standardima kontrolišu.

Danas nije bilo moguće dobiti informaciju od nadležnih da li je u skladu sa propisima da ekipe „Rasvjete“ u večernjim satima mijenjaju sijalice na stubovima ulične rasvjete.

 

Portal Analitika