Svijet

Objavljena nova vlada Francuske

0204francuska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2007. godine Segolen Roajal postavljena je za ministarku životne sredine, prenose danas francuski mediji.

Objavljena nova vlada Francuske
Portal AnalitikaIzvor

U Jelisejskoj palati je objavljen sastav nove vlade Manuela Valsa koja će imati 15 ministara. Prva sjednica vlade zakazana je za petak, 4. april.

Novi ministar unutrašnjih poslova je Bernar Kaznev, ministar ekonomije je Arno Montebur, a ministar finansija Mišel Sapen. Ministar poljoprivrede i portparol vlade biće Stefan Le Fol, ministarka pravde Kristijan Tobira, a ministarka kulture Oreli Filipeti.

Sastav nove vlade objelodanjen je dan pošto je Manuel Vals preuzeo dužnost premijera, dok će imena državnih sekretara biti poznata naredne sedmice.

Ekološka stranka je odlučila da ne učestvuje u novom sastavu vlade, ocenivši da ona "ne predstavlja pravi odgovor na probleme Francuza".

Francuski predsjednik Fransoa Oland odlučio je da rekonsturiše vladu nakon poraza vladajuće ljevice na lokalnim izborima u nedjelju. Lokalni izbori su u Francuskoj važni jer predstavljaju test politike predsjednika države i njegove popularnosti.

Francuzi Valsa (51) porede s bivšim desničarskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem zato što pripada desnom krilu Socijalističke partije.

Valsa, sina španskog doseljenika, rodjenog u Barseloni, smatraju veoma odsečnim pri donošenju odluka.

 

tekst i foto: b92

Portal Analitika