Politika

Njemačka nije protiv proširenja NATO-a

njemacka
Njemačka ne dovodi u pitanje mogućnost proširenja NATO saveza, saopšteno je iz diplomatskog predstavništva te države u Podgorici.

Njemačka nije protiv proširenja NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Mediji su danas objavili da Njemačka neće podržati zahtjev Crne Gore da dobije poziv za članstvo u NATO na samitu u Velsu.

"Izjava portparola njemačke Vlade na koju se pozivaju dnevne novine Dan u današnjem izdanju, grubo je izvučena iz konteksta. U toj izjavi Crna Gora ili bilo koja druga zemlja kandidat nisu čak ni pomenute”, kaže se u saopštenju Ambasade Njemačke u Podgorici.

Kako su objasnili, rečeno je da zbog rješavanja krize na Krimu, proširenje NATO saveza zaista nije prioritet na agendi predviđenih mjera.

"Ta kriza iziskuje oprezno postupanje, a sadašnja nastojanja njemačke Vlade fokusiraju se na stabilizovanje situacije u Ukrajini. To ipak ne znači da Njemačka generalno dovodi u pitanje mogućnost proširenja NATO saveza", precizira se u saopštenju.

Njemačka pozicija u vezi proširenja NATO-a je, kako su naveli, jasna i nije se promijenila.

"Pristupanje bilo koje zemlje kandidata, uključujući Crnu Goru, ocijenjivaće se pojedinačno, prema postignutim rezultatim u procesu pristupanja", naveli su iz Ambasade.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika