Društvo

CGO: Ohrabriti građane da prijavljuju slučajeve korupcije

1
Ž
elimo građanima da damo sve informacije o štetnosti korupcije i drugih nezakonitih radnji, ali i da ih ohrabrimo da što aktivnije prijavljuju te slučajeve-ocijenila je danas Tamara Milaš saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

CGO: Ohrabriti građane da prijavljuju slučajeve korupcije
Portal AnalitikaIzvor
2CGO je danas na Rimskom trgu organizovao treću po redu uličnu akciju “Pozovi: Spriječi ili liječi korupciju!” u okviru koje su predstvanici ove nevladine organizacije dijelili građanima liflete koji sadrže informacije o nadležnostima Uprave za inspekcijske poslove, informacije o nezakonitim i koruptivnim radnjama koje se odnose na domen djelovanja samih inspekcijskih jedinica. Liflet sadrži i dio gdje je građanima omogućeno da sami anonimno prijave slučajeve korupcije i drugih nezakonitih radnji.3-Radi se o institutu anonimne prijave gdje će građani moći da unesu samo ime lica ili pravnog subjekta na koje se prijava odnosi, vrijeme i mjesto izvršenja nezakonite radnje i daju kratak opis. Nakon toga mi ćemo te prijave proslijediti Upravi za inspekcijske poslove, pratiti dalji tok procesuiranja tih prijava i naravno građane informisati o tome. S obzirom da se radi o institutu anonimne prijave građani neće morati da daju svoje lične podatke, ali bi bilo jako dobro ako bi ostavili svoj kontakt da bi ih mi kasnije obavijestili o tome šta se desilo sa njihovim prijavama. Rok za obavještenje o konačnim rezultatima inspekcijskog pregleda je osam dana. Mi ćemo insistirati da se prijave dostave i da sve budu obrađene.-istakla je Milaš.

Ona je podsjetila da Projekat traje od avgusta mjeseca prošle godine i da je okviru istog u oktobru 2013. otvorena SOS linija u CGO.
-Prikupili smo jako veliki broj prijava i trudili se da što više ohrabrimo građane da te slučajeve aktivnije prijavljuju. Činjenica je da se građani jako više oslobađaju prijaviti slučajeve preko SOS telefona nego na ovaj način.- saopštila je Milaš.

Upitana da prokomentariše gdje je po prijavama građana najviše zastupljena korupcija, saradnica na programima u CGO je kazala da  korupcije najviše ima u domenu zapošljavanja, zdravstva i obrazovanja, ali i dodala da se velliki broj prijava odnosi i na same inspektore.
- Nama je cilj da unaprijedimo rad tih inspektora. Tokom prethodnih aktivnosti smo sproveli tri fokus grupe sa inpektorima različitih inspekcijskih jedinica i došli do određenih zaključaka kakav je njihov položaj u Upavi za inspekcijske poslove. Neophodno je puno raditi na njihovim kapacitetima, kako tehničkim, tako i ljudskim- zaključila je Tamara Milaš.

Projekat „Inspekcijom protiv korupcije“ realizuje se kroz Program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravosuđa (CJCSP) a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).
Portal Analitika