Fudbal

Nova istraga povodom Hilsboroa

LiverpulGazzi
D
ugo očekivana istraga povodom tragedije koja se dogodila prije 25 godina na stadionu Hilsborou, kada je poginulo 96 navijača Liverpula, ponovo je pokrenuta.

Nova istraga povodom Hilsboroa
Portal AnalitikaIzvor

Rodbina nesrećnih navijača koji su izgubili život u stampedu tokom polufinalnog meča FA Kupa 1989. između Liverpula i Notingem Foresta, uspjela je da pokrene novi postupak koji bi trebalo da otkrije prave krivce ove tragediju.

Istraga najveće sportske tragedije u Velikoj Britaniji naložena je decembra 2012. godine, kada je Vrhovni sud poništio presude od prije 21 godinu kojima je tragedija prikazana kao slučajna, s obzirom da su pronađeni novi dokazi kojima su navijači oslobođeni svake odgovornosti.

"Ovo je bila jedna duga borba, koja istinski počinje tek sada, Nadam se da će pravda pobijediti", rekla je Šarlot Henesi, koja je u tragediji na Hilsborou, kada je imala šest godina, izgubila oca Džejmsa.

Nesreća na stadonu u Šefildu, koja se dogodila nekoliko minuta po početku utakmice, šokirala je svijet i uticala na promjenu u sistemu građenja stadiona širom Velike Britranije.

Sljedećeg mjeseca, tokom obilježavanja 25-godišnjice katastrofe na stadionu u Šefildu, svi mečevi u Engleskoj počeće sa zakašnjenjem od sedam minuta, u znak sjećanja na nastradale navijače.

Portal Analitika