Politika

Amandmani Pozitivne bez potrebne većine

odbor1703
A
mandmani Pozitivne Crne Gore, kojim je predviđeno da članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost, čije je osnivanje predviđeno novim zakonom, treba da budu i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i njegov zamjenik nijesu dobili potrebnu većinu na sjednici tog skupštinskog tijela.

Amandmani Pozitivne bez potrebne većine
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici Dritan Abazović, Srđan Perić i Darko Pajović podnijeli su amandmane na Predlog zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore, kojim je predviđeno formiranje Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koje usmjerava i koordinira rad organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost čine predsjednik Vlade, koji je predsjednik Vijeća, ministri pravde, unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, vanjskih poslova i evropskih integracija i direktor ANB.

Perić je u obrazloženju naveo da bi predloženi amandmani ojačali kontrolne ulogu parlamenta u tom tijelu.

- Krenemo od toga ko čini Vijeće za nacionalnu bezbjednost. Tu su, osim direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost, sve članovi Vlade. Ako je to uži kabinet Vlade postavlja se pitanje čemu koordinacija ljudi koji se sastaju jednom sedmično - pitao je Perić.

On smatra da je neophodno ojačati parlamentarnu kontrolu u tom procesu.

- Ovaj Zakon se donosi zbog bolje sinhronizacije i bolje informisanosti svih relevantnih faktora i smatramo da je nužno da u to bude uključena Skupština, preko ovog Odbora - pojasnio je Perić.

Potpredsjednik Vlade, Duško Marković kazao je da je sastav Vijeća za nacionalnu bezbijednost predložen u skladu sa činjenicom da obevještajno-bezbjednosni sektor čine stručni organi.

- Ti organi, u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja prikupljaju i obrađuju, koriste, razmjenjuju, čuvaju i štite podatke, koji su zaduženi za neposrednu primjenu zakona i sprovođenju unutrašnje i spoljne bezbjednosne politike vlade - rekao je Marković.

On je precizirao da rad ovih oragana podliježe, bez ograničenja, svim nadzornim i kontrolnim mehanizmima Odbora za bezbjednost.

Marković se pozvao na uporedna iskustva Hrvatske u kojoj, kako je naveo, prdestavnici Odbora za bezbjednost učestvuju u posebnim situacijama.

- Ne znači da predsjednik i potpredsjednik ovog tijela neće biti pozivani. Kada postoje određene teme, koje su od posebnog interesa i značaja za sigurnost i bezbjednost prrdsejdnik Vijeća će sigurno pozvati i predstavnike Odbora za bezbijednost i najviših državnih organa - naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, Predlogom zakona je data mogućnost da učestvuju i starješine i drugih državnih organa, pa time i predsjednik Odbora za bezbjednost.

On je kazao da nisu »naprasno« odlučili da donose zakon već je potreba proistekla zbog neophodnosti reforme bezbjednosnog sektora.

 

MINA

 

Portal Analitika