Svijet

Bivši izraelski premijer proglašen krivim za korupciju

31olmertok
I
zraelski sud proglasio je krivim bivšeg premijera Ehuda Olmerta za korupciju u slučaju posla s nekretninama dok je bio gradonačelnik Jerusalima I time mu vjerovatno uništio bilo kakvu mogućnost za oživljavanje političke karijere.

Bivši izraelski premijer proglašen krivim za korupciju
Portal AnalitikaIzvor

Datum izricanja presude još nije objavljen, a Olmertu prijeti do deset godina zatvora. Njegov advokat Džejkob Galanti najavio je žalbu na današnju odluku suda.

Olmert je proglašen krivim za posredovanje u projektu “Holyland” u Jerusalimu, za šta je u dva navrata primio ukupno 560 hiljada šekela (oko 125 hiljada eura) mita.Tužilaštvo je tvrdilo da je primio i više, ali ga je sud oslobodio po još dvije tačke optužnice za korupciju.

Olmert, političar koji je stekao ugled u inostranstvu zbog pokušaja postizanja mira s Palestincima, negirao je bilo kakvu krivicu u slučaju luksuznog stambenog kompleksa “Holyland” i drugim optužbama za korupciju, zbog kojih je morao podnijeti ostavku na mjesto izraelskog premijera.

Sudiaj David Rozen presudio je drugačije i rekao obrazlažući odluku da je taj slučaj pokazao da su "vlasti tokom godina postale sve korumpiranije".

Ehud Olmert bio je gradonačelnik Jerusalima od 1993. do 2003, a predsjednik izraelske vlade od 2006. do 2009. godine. Posljednjih mjeseci Olmert je postao kritičan prema premijeru Benjaminu Netanjahuu, njegovoj politici prema Palestincima i iranskom nuklearnom programu što je podstaklo spekulacije da namjerava da se vrati u politiku.

Olmert je prvi bivši šef izraelske vlade proglašen krivim za korupciju. Bivši predsjednik države Moše Kacav od 2011. služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja.

 

 

Portal Analitika