Region

Klinton: Opoziciji, NVO i medijima 12 mil. dolara za borbu protiv Miloševića

3003klinton
N
acionalni arhiv SAD započeo je objavljivanje oko 250.000 strana dokumenata iz vremena predsjednika Bila Klintona u kojima je povjerljiva komunikacija sa savjetnicima, uključujući i ona o Srbiji, piše Blic.

Klinton: Opoziciji, NVO i medijima 12 mil. dolara za borbu protiv Miloševića
Portal AnalitikaIzvor

U oktobru prošle godine, Klinton je objavio oko 300 obavještajnih dokumenata o ratu u bivšoj Jugoslaviji, koje je CIA prikupila za vrijeme sukoba.

Dokumenti su zvanično dostupni od januara prošle godine, kada je isteklo 12 godina od završetka Klintonovog drugog mandata. Američki mediji sada su objavili 2.500 spisa, među kojima je i dokument nazvan „Prsten oko Srbije“.

Ime se odnosi na mrežu predajnika koju su SAD postavljale u susjednim državama kako bi emitovale radijski program protiv Miloševićevog režima i ometale njegove radio i TV stanice.

Blic je objavio dio prepiski, među kojima je i ona o finansiranju tadašnje opozicije, NVO i nezavisnih medija u Srbiji sa skoro 12 miliona dolara.

Od: Kaidanov, Tina S. Poslato: Četvrtak, 23. septembar 1999, 9:46

Za: Halperin, Dejvid E.

Tema: Zahtjev za SRB govor

Dejvide, što se tiče pitanja „šta mi radimo u Srbiji“, osnovne teme su sljedeće:

- Obezbijediti pomoć u vrijednosti od skoro 12 miliona dolara, u skladu sa obavezom koju je predsjednik preuzeo na samitu u Sarajevu, za demokratske opozicione partije, nevladine organizacije, radnička i studentska udruženja i nezavisne medije u Srbiji;

- Održavanje, zajedno s našim saveznicima, režima oštrih sankcija upravljen ka Miloševiću i njegovim najbližim saradnicima koji iscrpljuju srpsku ekonomiju;

- Ohrabrivanje opozicije da se ujedini i fokusiranje na ciljeve demokratske transformacije;

- Jačanje naših napora da se dopre do srpske javnosti objektivnim informacijama uz pomoć „Prstena oko Srbije“, mreže FM radio predajnika;

- Bliska saradnja s Tribunalom u Hagu radi podrške njihovim istragama.

Portal Analitika