Svijet

Lavrov: Rusija nema interes da pređe ukrajinsku granicu

3003Lavrov
R
usija ne namjerava da šalje svoje oružane snage u Ukrajinu, rekao je juče ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, čime je Moskva signalizirala da želi da smiri dosad najveću napetost sa Zapadom nakon Hladnog rata, prenosi portal Index.hr.

Lavrov: Rusija nema interes da pređe ukrajinsku granicu
Portal AnalitikaIzvor

Lavrov je time potcrtao poruku predsjednika Vladimira Putina da će Rusija stati na aneksiji Krima, iako su hiljade ruskih vojnika blizu istočne ukrajinske granice.

- Apslutno ne namjeravamo - niti imamo interes – da pređemo ukrajinsku granicu – precizirao je Lavrov za rusku televiziju.

On je, međutim, dodao da će „Rusija zaštititi rusofono stanovništvo“ govoreći o stanovnicima koji žive u istočnoj Ukrajini i za koje Moskva smatra da su ugroženi otkako je svrgnut doskorašnji proruski predsjednik Ukrajine, Viktor Janukovič.

Smatra se da je Rusija dovela 100.000 svojih vojnika uz istočnu ukrajinsku granicu.

Komentar Lavrova uslijedio je nakon telefonskog razgovora Putina i američkog predsjednika Baraka Obame u petak, tokom kojeg je Putin pozvao Obamu da zajedno stabilizuju stanje u Ukrajini. Prema saopštenju Bijele kuće, Obama je Putinu rekao da „Rusija mora da povuče svoje vojnike i ne ulazi u Ukrajinu“.

Foto: herald.co.zw

Portal Analitika