Region

BLIC: Naprednjaci Tadićevoj NDS nude MUP i prosvjetu?

3003srbivlada
N
ova demokratska stranka Borisa Tadića u budućoj vladi može da računa na dva resora - MUP i prosvjetu, a moguće je da dobiju čak i treći, zdravstvo, piše Blic.

BLIC: Naprednjaci Tadićevoj NDS nude MUP i prosvjetu?
Portal AnalitikaIzvor

Beogradski list navodi da zvanični pregovori o formiranju nove Vlade Srbije nisu počeli, „ali da se obrisi na osnovu neformalnih kontakata stranačkih funkcionera mogu se nazreti“. Zato kao izvjesno navodi da SNS, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, daje veći kapacitet za pregovore NDS u odnosu na SPS. Osim moguća tri resora, prema saznanjima Blica, nije isključeno da NDS-u budu ponuđena još neka operativna mjesta, koja tek treba da budu precizirana.

- Od personalnih rješenja izvjesno je da Miodrag Rakić ulazi u institucije sistema. Prema nezvaničnim navodima, on će zbog postignutih rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala u vrijeme prethodnih vlada biti, bukvalno, jedini stranački funkcioner koji će moći da bira. Rakić, koji je bio prvi na listi NDS-a, prema nezvaničnim navodima, osim MUP-a može da dobije i ponudu da upravlja BIA ili timom za borbu protiv korupcije. Kada je riječ o prosvjeti, nije isključeno da ovo ministarstvo NDS povjeri profesorki Filozofskog fakulteta i nekadašnjoj državnoj sekretarki u Ministarstvu prosvjete Tinde Cerović – Kovač – piše Blic.

Lider NDS Boris Tadić u izjavi za isti list je kazao da je ta stranka „otvorena za razgovore o eventualnom učešću u budućoj vladi“.

- Do sada nije bilo nikakvih pregovora o vladi i razgovori nisu vođeni ni na jednom nivou - ističe Tadić i dodaje da nije odstupio od svog stava da „nema vlade sa socijalistima“.

Posljednjih dana u pojedinim medijima je navođeno da će SNS praviti vladu samo sa Savezom vojvođanskih Mađara. Kako kaže predsjednik te stranke Ištvan Pastor, SVM bi u novoj vladi bio zainteresovan za mjesta državnih sekretara u nekoliko resora, i da bi se rado fokusirali na pitanja infrastrukture, zdravstva, socijalne zaštite, privrede i poljoprivrede.

- Dobro bi bilo da u tim oblastima SVM ima mjesta državnih sekretara, jer bi na taj način predstavnici Mađara mogli da učestvuju u procesima koji su važni i za mađarsku zajednicu - objasnio je Pastor.

Blic dalje podsjeća da će, u nizu odlučivanja, prvo na redu biti Predsjedništvo naprednjaka, na kome bi trebalo da se donese i zvanična odluka sa kim SNS ulazi u pregovore o vladi, a ona bi trebalo bi da se održi početkom naredne sedmice.

Takođe, u toku je verifikacija mandata budućih poslanika u Skupštini Srbije, pa treba očekivati najranije krajem sljedeće sedmice formiranje parlamenta, a potom i imenovanje Aleksandra Vučića za mandatara, što je preduslov za zvanične pregovore o budućoj vladi.

Foto: blic.rs

Portal Analitika