Svijet

Portugalija izložena rizicima zbog previsokog duga

2904portugalija
U
prkos napretku u pogledu privrednog rasta i pristupa tržištima, Portugalija ostaje izložena rizicima zbog previsokog nivoa državnog duga, ocijenili su predstavnici agencije Moody's.

Portugalija izložena rizicima zbog previsokog duga
Portal AnalitikaIzvor

- Portugaliji je poteban mnogo viši privredni rast nego što trenutno predviđa Moody's, kako bi mogla da podnese teret duga do kraja ove decenije, navodi se u saopštenju agencije za ocjenu kreditnog rejtinga, prenosi Tanjug.

Moody's predviđa rast bruto domaćeg poroizvoda (BDP) Portugalije od jedan osto u ovoj godini, što je ispod očekivanja portugalske Vlade od 1,2 odsto.

Predstavnici bonitetne agencije kazali su da Portugalija mora smanjiti dug, koji je prošle godine dostigao 123 odsto BDP-a.

Portugalija u cilju smanjenja duga planira da do 17. maja izađe iz programa međunarodne pomoći, ali i da nastavi sa politikom budžetske štednje još nekoliko godina i dugoročno smanji potrošnju javnog sektora.

Nastavak programa štednje je, međutim, doveden u pitanje, jer je portugalski Ustavni sud već odbio više neodložnih mjera štednje.

Moody's je u novembru perspektivu kreditnog rejtinga Portugalije podigao sa negativne na stabilnu, zadržavši ocjenu Ba3 koja odražava rizične okolnosti za investiranje.

Portal Analitika