Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo

Tivat: Održana muzička radionica za tradicionalne duvačke instrumente

2903stjef
M
inistarstvo kulture u saradnji sa tivatskom Muzičkom školom, organizovalo je protekla dva dana muzičku radionicu “Vibracije – vremenski dodiri” u tom bokeljskom gradu, rečeno je Portalu Analitika iz Ministarstva kulture.

Tivat: Održana muzička radionica za tradicionalne duvačke instrumente
Portal AnalitikaIzvor

Mentor prve u nizu muzičkih radionica, koja je ovog puta bila posvećena aerofonim instrumentima, bio je Štjefan Ujkić, izvođač na tradicionalnim instrumentima. Program, koji predstavlja dio saradnje sa međunarodnom Fondacijom “Ana Lind”, bio je izuzetno dobro posjećen, pa je oba dana na radionici bilo po pedeset učenika muzičke škole.

Radionica je sinoć završena koncertom u sali Muzičke škole, na kome su učestvovali Ujkić i njeni polaznici.

2903stjef1- Ujkić je polaznicima približio razvoj duvačkih instrumenata na našem prostoru, uz istorijski pregled i klasifikacije, kao i poseban akcenat na interpretaciju na tradicionalnim aerofonim instrumentima. Tivatska Muzička škola je u značajnoj mjeri usmjerila svoju pedagošku djelatnost ka razvoju duvačkih instrumenata: flaute, klarineta, saksofona, horne, čime je ta djelatnost vremenom postala profilisana. Nasuprot klasičnom obrazovanju i pedagoško - metodološkom pristupu učenja sviranja duvačkih instrumenta, u Crnoj Gori postoji praksa amaterskog, samoukog sviranja na autohtonim, narodnim instrumentima: diplama, gajdama, na kavalu, fruli. Ovaj vid sticanja vještine sviranja, uglavnom je prenošen usmenim putem, individualnim traganjem ili je dio porodične tradicije – navode iz Ministarstva kulture.

2903stjef2

Takođe preciziraju da je radionica “Vibracije – vremenski dodiri” osmišljena “kako bi se talentima mladih generacija približile tradicionalne prakse iz oblasti duvačkih instrumenata”.

Iz Ministarstva kulture najavlju kako je ovo prva u nizu ovogodišnjih aktivnosti nastalih u saradnji sa Fondacijom “Ana Lind”, a usmjerenih na promociju raznolikosti kulturnih izraza i multikulturalnosti koju Crna Gora baštini - kako u muzičkoj djelatnosti tako i u drugim oblastima umjetnosti i društvenim sferama.

Nakon Tivta, radionice će u narednom periodu biti organizovane u Baru, Pljevljima i Ulcinju.

2903stjef3Podsjećamo, Štjefan Ujkić rođen je 1957. godine u Cijevni kraj Podgorice. Izvođač je na tradicionalnim instrumentima, interpretator narodnog melosa, prvenstveno sa područja Malesije, te različitog narodnog melosa sa prostora Balkana. Muzicira na širokom spektru tradicionalnih muzičkih instrumenata, za što je dobio brojna priznanja i nagrade. Učestvovao je u radu kulturno-umjetničkih društava, kao i folklornih ansambala u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji. Autor je i devet izvornih i stilizovanih koreografija u Kulturno-umjetničkom društvu “Besa”, u kojem je umjetnički rukovodilac. Počasni je član i povremeni učesnik na koncertima KUD-a “Aluminijum” i “Crvena stijena” iz Podgorice.2903stjef4
Portal Analitika