Svijet

Moldavija traži od EU, SAD i Rusije da spriječe njen raspad

moldavija
P
remijer Moldavije Juri Leanka (Iurie Leanca) pozvao je danas Evropsku uniju, SAD i Rusiju da spriječe raspad njegove zemlje jer postoji bojazan da bi Rusija mogla da pripoji separatističku oblast Pridnjestrovlje.

Moldavija traži od EU, SAD i Rusije da spriječe njen raspad
Portal AnalitikaIzvor

Leanka je rekao da je sa zapadnim liderima u “aktivnom kontaktu” zbog zabrinutosti za bezbjednost Moldavije, pošto je Rusija pripojila Krim, teritoriju u sastavu nezavisne Ukrajine.

- Evropljani, Amerikanci i Rusi moraju da učine svaki napor da se izbjegne ovakav scenario destabilizacije - rekao je Leanka poslije sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Tusk je u posjeti Moldaviji kako bi je podržao na putu ka članstvu u EU. U Moldaviji je 1992. godine, odmah nakon raspada Sovjetskog Saveza, izbio vojni sukob između vlasti u Kišinjevu i Pridnjestrovlja, oblasti duž granice sa Ukrajinom koja je još 1990. godine samu sebe proglasila samostalnom sovjetskom republikom.

Pošto je Moldavija objavila nezavisnost od Sovjetskog Saveza, došlo je do sukoba sa separatistima iz Pridnjestrovlja, na čijoj su se strani umiješale snage bivše 14. sovjetske armije.

Uslijedio je prekid vatre, koji se poštuje do danas. Pridnjestrovlje je de-fakto nezavisno, ali nema međunarodno priznanje, a podršku mu pruža Rusija, koja tamo ima svoje trupe.

Pridnjestrovlje se ne graniči sa Rusijom, ali se graniči sa oblastima na jugu Ukrajine u kojima se govori ruski jezik.

U Pridnjestrovlju je 2006. godine održan referendum na kojem je većina podržala - prisajedinjenje Rusiji.

 

(blic.rs)

Portal Analitika