Svijet

Nova “zlatna groznica” drma Ameriku

zlato
N
ajgora suša u Kaliforniji u poslednjih nekoliko stotina godina izazvala je mini zlatnu groznicu kod Amerikanaca.

Nova “zlatna groznica” drma Ameriku
Portal AnalitikaIzvor

 

Amaterski tragači za zlatom pretražuju presušena korita rijeka u podnožju Siera Nevade koja je sredinom 19. vijeka privlačila hiljade lovaca za zlatom.

Amateri, avanturisti i porodice pretražuju po nekoliko puta nedjeljno isušena riječna korita koja dugo vremena nisu bila dostupna i to istom tehnologijom korišćenom u doba velike zlatne groznice – siju riječni pijesak kroz mreže koje zadržavaju zlatne grumenove.

Jedna od najgorih suša koje su pogodile Kaliforniju prisilila je lokalne i savezne vlasti da ograniče potrošnju vode stanovništvu . Nizak nivo vode u potocima i rijekama ugrožava i riblji fond i životinjski svijet . 

Zbog suše su se nakon dugo vremena opet pojavile stare ceste, mostovi, željezničke šine i odbačeni automobili . Suša je otkrila i ostatke rudarskog grada Mormon Islanda iz vremena zlatne groznice koji je poplavljen gradnjom brane pedesetih godina prošlog vijeka. 

Prodavnice bilježe i po 25% veću potražnju za predmetima poput lopata, kanti, mreža, gumenih čizama, mapa i knjiga o potrazi za zlatom .

 

(b92)

Portal Analitika